
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА ПЛЪНКАТА
- спанак – 1 кг
- сирене – 500 г
- кашкавал – 200 г
- черен пипер – 1 ч.л
ЗА БЕШАМЕЛА - прясно мляко – 1 л
- брашно – 300 г
- масло – 150 г
- кори за лазаня – 1 пакет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Спанакът се бланшира във вряща, подсолена вода за кратко, след което се отцежда и се охлажда. Към него се добавят сиренето, черният пипер и кашкавалът. В тенджера се налива млякото и се оставя да заври.
В друг съд се разтопява маслото и към него постепенно започва да се добавя брашното при непрекъснато бъркане. Когато е готово и млякото е завряло, двата компонента се смесват при постоянно бъркане.
Когато бешамелът е готов, малка част се сипва в плънката и се обърква добре. В тава се сипва малко от соса на дъното и се подреждат ред кори, след това се слага от плънката.
Така се редуват ред кори, ред плънка. Накрая се завършва с кори и бешамел. Наръсва се с кашкавал и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.