Лекари и аптекари в Благоевград се оплакаха от проблеми с електронните рецепти: Софтуерът е сложен, хаосът е голям…

От 1 юни електронните рецепти стават задължителни, а хартиените отпадат. Вчера от НЗОК информираха договорните си партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно нормативната уредба от 1 юни 2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с електронни предписания. Имат ли готовност лекарите да изписват електронни рецепти? Според председателя на БЛС в Благоевград д-р Дафина Тачова повечето общопрактикуващи лекари имат готовност, компютрите им са вързани в системата и някои вече работят с електронни рецепти. Като всяко нововъведение и при електронните рецепти са констатирани и известни технически затруднения.

 „Проблемите, които срещаме, са при изписването на медицинските консумативи – тест ленти за инсулин, колостомни торбички. Буквално при една сгрешена буква системата те изхвърля. По отношение на рецептурните книжки все още са старите изисквания. Има проблеми, които като се идентифицират, трябва да се изчистят от специалистите, и нещата ще тръгнат. За всяко нещо се изисква време, но аз съм оптимист, че промяната е за добро. Електронните рецепти ще спестят много от времето както на пациента, така и на лекаря и медицинската сестра по време на амбулаторните прегледи. Занапред всеки пациент ще може само чрез посочване на ЕГН да получи лекарствата си от аптеката“, заяви д-р Дафина Тачова.

Според общопрактикуващия лекар д-р Виктория Каракостова обаче изписването на лекарства в електронните рецепти става много по- бавно, отколкото на хартиените. „Софтуерът е много усложнен. За да въведа едно лекарство, се изискват много подробности. Описва се формата – дали е таблетка, драже, по какъв начин ще се приема -перорално, ректално и т.н. За едно лекарство ми трябват 15 минути,  повечето от пациентите са с различни заболявания, а в една рецепта мога да изпиша максимум 3 лекарства. Отделно стават грешки при изписването, започваш отначало. Например при въвеждането на колостомните торбички трябва да опиша дали са ректална, уретрална употреба, а според мен са за кожна. Случва се интернетът да  прекъсва. Нямам никаква представа дали рецептата е стигнала до аптеката. Не знаем какво се случва с пациента по трасето, защото няма електронно медицинско досие. Аз имам електронен подпис, но мога да проверя само моето медицинско досие. Прекалено сложен  е софтуерът, не знам кой го е измислил, но хаосът е голям. Вместо да ни се облекчи работата, още повече се натоварваме. Аптекарите също са стресирани. Надявам се служебното правителство да предприеме действия за опростяване на електронните рецепти“, заяви д-р Каракостова.

Бялата и електронната рецепта ще важат до края на месеца.  Електронните рецепти трябваше да влязат в сила от 1 май, но  въвеждането се отложи с 1 месец поради  липса на готовност в болниците, на които им е бил необходим гратисен период. Това анонсираха преди около седмица здравните власти. Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев заяви, че не знае за проблема с електронните рецепти, но каквото е необходимо, ще се направи. От Здравната каса напомниха, че за да се осигури коректно и безпроблемно отпускане на лекарствата за здравноосигурените, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми. Председателят на фармацевтичната колегия в Пиринско Константин Качулев също потвърди, че има технически проблеми с електронните рецепти. „Пред мен се случи как колега аптекар не успя да изпълни електронна рецепта на пациентка. Жената беше с рецептурна книжка, беше си записала номера на електронната рецепта. Аптекарят пробва с ЕГН, с идентификационния номер на рецептата, но системата показваше, че няма такава, и пациентката бе върната. Може би трябва да се въведат допълнителни индикации при въвеждане на електронната рецепта, че е приета. Проблемът може да се реши.  Лекарите трябва да имат възможност да виждат, че е получена, да имат достъп до здравното досие  на пациентите си, което така и не беше направено за 12 години”, заяви Константин Качулев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *