брашно – 1 кг
топла вода – 600 мл
суха мая – 1 с.л. за хляб
сол – 1 с.л.
захар – 1 ч.л.
олио – 3 – 4 с.л.
ЗА НАМАЗВАНЕ
вода – 1/2 ч.ч.
брашно – 1 ч.л.
Маята се разтваря в хладката вода със захарта, оставя се да се активира.
Брашното се пресява, оформя се кладенче. Отстрани върху брашното се поръсва солта. В кладенчето се сипва активиралата мая и олиото.
Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да си удвои обема.
Втасалото тесто се премесва отново. Разделя се на 8 еднакви части, всяка се оформя на топче. Оставят се да си починат за 10 минути.
От всяко топче с пръсти се оформя плоска питка с големина на десертна чиния.
Питките се подреждат в намаслена тава. Намазват се с помощта на четка с разтвореното във водата брашно.
Пекат се на 180 градуса до порозовяване.
Изпечените питки се завиват в кърпа да се задушат.