Лесни мини понички

Необходими продукти:

  • 350 г брашно
  • 2 яйца
  • 40 г захар
  • 120 мл хладко мляко
  • 5 г суха мая /или 12 г прясна/
  • 5 г сол
  • 40 г масло
  • ванилия
  • Олио за изпържване

За соса:

  • 150 мл сметана 35%
  • 100 г черен шоколад /над 50% какао/
  • ако искате соса да е с млечен шоколад използвайте съотношение 1:1 сметана и шоколад

Начин на приготвяне:



Tесто:

  1. Затоплeте прясното мляко до 40°C максиум.
  2. Омесете тестото докато се получи еластична и мека топка.
  3. Оставете тестото да втаса в омазнена купа за час, час и половина.
  4. Разделете готовото тесто на топки по около 20 г всяка.
  5. Оставете готовите топки да втасат за около 30 мин. максимум.

Шоколадов Сос:

  1. Загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад.
  2. Разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес.

Изпържване:

  1. В дълбок тиган, с висок борд, изсипете около 1,5см-2см олио.
  2. Нагрейте олиото до 170°C.
  3. Пържете топчетата на 2-3 пъти според размера на тигана, трябва им около 1-2 мин. пържене от всяка страна или до постигане на тъмно златист цвят.
  4. Извадете върху кухненска хартия и веднага оваляйте във финна кристална захар или поръсете с пудра захар.gotvenezanachinaeshti

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *