
Необходими продукти:
- 350 г брашно
- 2 яйца
- 40 г захар
- 120 мл хладко мляко
- 5 г суха мая /или 12 г прясна/
- 5 г сол
- 40 г масло
- ванилия
- Олио за изпържване
За соса:
- 150 мл сметана 35%
- 100 г черен шоколад /над 50% какао/
- ако искате соса да е с млечен шоколад използвайте съотношение 1:1 сметана и шоколад
Начин на приготвяне:
Tесто:
- Затоплeте прясното мляко до 40°C максиум.
- Омесете тестото докато се получи еластична и мека топка.
- Оставете тестото да втаса в омазнена купа за час, час и половина.
- Разделете готовото тесто на топки по около 20 г всяка.
- Оставете готовите топки да втасат за около 30 мин. максимум.
Шоколадов Сос:
- Загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад.
- Разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес.
Изпържване:
- В дълбок тиган, с висок борд, изсипете около 1,5см-2см олио.
- Нагрейте олиото до 170°C.
- Пържете топчетата на 2-3 пъти според размера на тигана, трябва им около 1-2 мин. пържене от всяка страна или до постигане на тъмно златист цвят.
- Извадете върху кухненска хартия и веднага оваляйте във финна кристална захар или поръсете с пудра захар.gotvenezanachinaeshti