НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
леща – 1 ч.ч.
моркови – 1 бр. (голям, настърган)
лук – 1 глава (средна, нарязана на ситно)
чесън – 2 скилидки (по желание)
чушки – 1 бр. (нарязана на кубчета)
доматено пюре – 2 с.л. (или 1 настърган домат)
олио – 3 с.л.
пушен червен пипер – 1 ч.л. (по желание)
лавров лист – 1 бр.
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
копър – 2 – 3 с.л. (нарязан) или магданоз
вода – 2.5 – 3 ч.ч.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лещата се измива и се оставя да ври около 10 минути с лавров лист, след което водата се отцежда.
В отделен съд се загрява мазнината и се запържват лука и чесъна до златисто.
Добавя се моркова и чушката и се задушава за още 5 минути.
Прибавя се доматеното пюре и пушения пипер. Разбърква се добре.
Добавя се предварително сварената леща, залива се с 2.5–3 чаши гореща вода или бульон.
Оставя се да ври на слаб огън около 25–30 минути или докато лещата омекне напълно и ястието се сгъсти.
Овкусява се със сол, черен пипер и се поръсва със свеж копър или магданоз.
Може да се поднесе лещата по руски с черен хляб, туршия или дори с кисело мляко (ако не е постно). В Русия често се поднася с лъжица заквасена сметана отгоре, като също може към лещата по руски да се добави бекон или наденица малко преди да се свали от котлона./gotvach.bg
