Лидерът на БСП в Благоевград Л. Милев иска конференция за избор на ново ръководство на 11 юли

Отчетно-изборната конференция на БСП – Благоевград да бъде проведена на 11 юли, ще предложи на предстоящия пленум в средата на следващата седмица общинският лидер на червените Любен Милев, който е и заместник-кмет по сигурността и спорта в областния център на Пиринско.
Конференцията трябваше да се проведе в събота, на 14 март, но предишния ден в страната бе въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус и тя бе отложена за неопределено време. Сега, въпреки че извънредната ситуация е удължена до 15 юли с всичките наложени препоръки в този период да се ограничат до максимум събиранията на едно място на много хора, благоевградските социалисти са твърдо решени да отметнат тази точка от програмата си преди следващия и най-важен избор в началото на септември – на лидер на БСП.
Благоевград всъщност е една от 164-те партийни организации в страната, които още не са провели конференциите си, а последният даден им от лидерката Корнелия Нинова срок е 12 август.
Сегашният председател и бивш полицейски шеф Любен Милев има най-много номинации от първичните партийни организации за лидерския пост. Има обаче и други номинирани – общинската съветничка Гергана Янчева, Асен Балабанов, Милан Богдански, д-р Владимир Пандев и още около 10 души. Много вероятно е да има серия отводи, защото Милев има силно лоби и мнозинство сред делегатите, а най-големият му актив е фактът, че кандидатът на БСП за кмет Румен Томов успя миналата есен да пребори бившия градоначалник от ГЕРБ Атанас Камбитов и колкото и да е несигурно в момента, че ще изкара пълен мандат, в крайна сметка Томов кметува вече 10 месеца.
Ако някой реши да се пребори с Милев за лидерския пост в БСП – Благоевград, то това ще е бившият общински съветник Милан Богдански, прогнозират редови социалисти. Не е тайна, че той е близък с опозиционното крило в партията, обединено около бившия областен лидер Юлиан Гошев и ексдепутата Емил Костадинов.
Ако датата 11 юли бъде приета от пленума за провеждане на общинската отчетно-изборна конференция, а социалистите не успеят да изберат свой лидер от първия път, балотажът трябва да се насрочи за 18 юли.
На конференцията левите в Благоевград ще правят номинации освен за общински и за национален лидер на БСП. Допреди обявяването на извънредното положение най-много гласове от проведените 136 събрания и конференции бе събрала сегашната лидерка Корнелия Нинова, а във врата й дишаше най-сериозният й конкурент, заместникът й Кирил Добрев. Трети бе лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, следван от депутата “вътрешен опозиционер” Красимир Янков, бившия кмет на Благоевград и бивш регионален министър Костадин Паскалев и др.
Според промени в устава на БСП новият партиен лидер ще се избира пряко, с гласуване от всички членове на партията. По последни данни от местните организации с право на глас за лидер ще бъдат около 84 000 членове на БСП, а за да бъде изборът легитимен, до урните трябва да отидат минимум 42 000 социалисти (50% + 1 от членската маса на партията).
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. измекярката

    Да не забравите да изберете измекярката Нинова за лидерка.
    За измекярката няма значение за кого работи, дали за Костов, дали за БСП – жадна е за власт.

    Николай Добрев, светла му памет, почина за да запази гражданския мир в България и върна мандата.

    И благодарение на саможертвата на Николай Добрев – измекярката Нинова стана най-младата директорка на супер богата външно-търговска компания в правителството на СДС при Иван Костов!

    Днес измекярката му „благодари“ вече в БСП, като се гаври със сина на Николай Добрев – спретва му ченгеджийски номера.

    Нинова бори конкурента си не с ИДЕИ, а с постановки за очерняне, срам и позор!
    В нейното село Крушовица – четник не е минавал, камо ли революционер – войвода.

    Ако Пиринската БСП я избере – пред Кирил Добрев, ще ви плюваме от днес до 2100-та година!

    Откъде се намери тази измекярка, дето ЕДНО добро нещо не направи за народа. Нито една инициатива, нито един протест.
    Четири години – лапане в парламента с народните пари!

    п.с.
    Марешки с неговата шепа хора от Воля – прави много ПОВЕЧЕ ДОБРИНИ за българския народ от колкото столетницата ви!

    ДПС с неговите шепа хора – прави много повече ДОБРИНИ за българския народ отколкото столетницата ви.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *