ЛЮБОПИТЕН КАЗУС! ЦИК предложи на президента насрочване на кметски избори в кресненското с. Сливница

Вчера Централната избирателна комисия предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на с. Сливница, община Кресна. Предложението е въз основа на получено на 2 юли решение на ОИК – Кресна за предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета Йордан Стоянов Дончев заради съдебно решение, което го осъди на 9 месеца условно и без право да заема изборната длъжност за срок от 2 години.

Румен Радев

Въпреки настояването на общинския кмет Николай Георгиев отпреди няколко месеца ОИК да освободи Дончев от поста му, местната избирателна комисия на няколко пъти го спасява с мотив, че все не разполага с нужните документи от съда и прокуратурата, за да го направи. В крайна сметка на 29 юни ОИК взе решение с 8 гласа „за“ и без нито един „против“ да отстрани Дончев от кметския пост.

Веднага след това селският управник обжалва решението на ОИК в Административен съд – Благоевград, като един от мотивите е, че е направено искане до ВКС за възобновяване на делото, по което бе осъден.

Благоевградският съдия Димитър Думбанов спря производството по обжалването, решението на ОИК – Кресна остана в сила и ЦИК реагира незабавно с предложение до президента Радев да насрочи избори в кресненското село. Най-вероятно Р. Радев ще насрочи частичния кметски вот в кресненското село на 3 октомври, защото на тази дата ЦИК е ангажирана и с други частични избори, включително и в благоевградското с. Церово. То остана без управник след смъртта на Лефтер Едипов през март тази година.

Оказа се обаче, че ЦИК са прибързали с предложението си до президента, тъй като спорът по казуса с кмета на Сливница е висящ. Това е така, след като се установи, че наказателният процес е възобновен,  дори вече има насрочена дата за първото заседание в Апелативен съд – София, т.е. към момента няма влязла в сила присъда, което поставя голяма въпросителна към решението на ОИК и ЦИК.

Делото по жалбата на Йордан Дончев срещу решението на ОИК от 29 юни за предсрочно прекратяване на пълномощията му е спряно именно заради възобновения наказателен процес.

Репортерска  проверка установи, че по делото са проведени 4 заседания, които са били насрочвани през няколко дни. Първото е било на 9 юли, но е отложено поради неявяване на жалбоподателя и неговия адвокат. Следващите две заседания, на 12 и 15 юли, са отложени по молба на адвокат Гергана Юрукова поради една основна причина – че наказателното дело срещу Йордан Дончев е възобновено и иска да представи официално доказателство за това. На последното заседание, проведено на 22 юли, адвокат Юрукова представя призовка за първото заседание по наказателното дело, което е насрочено за 7 октомври в Апелативен съд – София. Тъй като наказателното дело се явява преюдициално, адвокатката прави искане за спиране на съдебеното производство в Административен съд.

Съдия Димитър Думбанов счита, че искането е основателно и спира делото до приключване на наказателния процес с влязъл в сила съдебен акт.  Определението подлежи на обжалване пред ВАС.

При това развитие на казуса, с две висящи дела – административно и наказателно, е много интересно защо ЦИК са избързали с решението си от 26 юли, с което предлагат на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет в село Сливница. Според източници на „Струма“ към решението на ЦИК все пак е имало уточнение, че наказателното дело е възобновено, но в крайна сметка правният отдел на президента щял да прецени да насрочи или да не насрочи частичен вот за кмет.

Припомняме, че присъдата на Дончев бе за документни престъпления – с нотариални правомощия за с. Сливница той заверил декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг. Кметът, който през 2019 г. бе единствен кандидат за поста, издигнат от ГЕРБ, се разписал вместо тях в документите.

Междувременно делото бе разгледано в Районен съд – Сандански, като по отношение на кмета на с. Сливница е постановена осъдителна присъда 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от правото да упражнява професията си за срок от 5 години. Присъдата бе обжалвана пред Окръжен съд – Благоевград, който я измени, като намали наказанията – на 9 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и на 2 г. лишаване от правото да бъде кмет.

Сега обаче делото е възобновено и поради липса на окончателна присъда решението на ОИК – Кресна за предсрочното прекратяване на кметския му мандат няма как да бъде изпълнено. Това е становището на адвокат Гергана Юрукова, която заяви: „Не знам за решението на ЦИК. За нас делото е висящо, няма влязла в сила присъда и не може да има избори“, категорична бе адвокатката.

ЕКИП „СТРУМА“ 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *