ЛЮБОПИТНИ ПОДРОБНОСТИ! Кислороден апарат и чанта с лекарства извадиха Ст. Каракостов-Тефата от килията

С една чанта с лекарства и друга с кислороден апарат арестуваният за наркотици Стефан Каракостов-Тефата от петричкото с. Тополница вчера бе доведен в Окръжен съд – Благоевград на делото за мярка. Заедно с него съдебната охрана конвоира и Николай Енчев и Атанас Димитров от Казанлък, които на 29 ноември бяха закопчани на ГКПП – Кулата с 2 кг хероин при акция на благоевградски полицаи. При проведените претърсвания криминалистите откриха и иззеха от дома на 54-годишния Стефан Каракостов в село Тополница около 1 кг хероин, половин килограм канабис, 12 грама амфетамини и 1,6 грама кокаин, както и над 55 000 евро и 3500 лв.

Още в началото на съдебното заседание адвокатът му поиска разрешение от съдията неговият подзащитен да не стои прав, тъй като се чувства зле, и представи като доказателства 13 медицински документа. Окръжният съдия Илияна Стоилова пожела да узнае лично от обвиняемия от какво страда и той обясни, че има белодробно, сърдечносъдово заболяване, сънна апнея, хипертония и е с 3 стента. Защитата заяви, че няма лекар, който би се подписал, че човек с такива заболявания може да стои в ареста. Често получавал кризи и се задушавал, заради което е на кислороден апарат, който няма как да бъде включен в следствения арест, тъй като там няма контакт на 220 волта по обясними причини. Поради тази причина бе направено искане да му бъде направена съдебномедицинска експертиза, което не бе прието от прокурор Ивайло Филипов, а след това и съдията го отхвърли.

Искането на адвоката на Николай Енчев за разпит на съпругата му обаче бе допуснато. Николина Петрова през сълзи разказа, че живеят на семейни начала от 20 години и имат син и дъщеря, които са ученици. „Николай има фирма за алуминиева дограма, но аз се разболях от паническо разстройство и сега съм на хапчета, иначе не бих издържала. Ако не е той, няма кой да се грижи за децата”, каза през сълзи жената.

Прокурор Филипов пледира близо час, като заяви, че тримата са развивали целенасочена и продължителна дейност за разпространение на наркотици, и поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Четвъртият обвиняем Б. Димитров от село Скрът, се оказа, че е пуснат под парична гаранция.

Тезата на тримата адвокати беше, че обвиненията са недоказани, и възнегодуваха от твърденията на прокурора, че са изпечени престъпници. От тях осъждан е само Атанас Димитров, и то за шофиране след употреба на алкохол.

Адвокатът на Николай Енчев заяви, че той не знаел каква стока превозва, а пакетите му били дадени от Атанас Димитров. „Това е защитна реакция, за да се предпази”, контрира адвокатът на Атанас Димитров, обвинен като подбудител и помагач на Николай Енчев, който шофирал лекия автомобил „Фолксваген“, в който е открит наркотикът.

„Моят подзащитен не познава тези хора от Казанлък. Той не е бил в село Марикостиново, както се твърди, и това може да се докаже, като се провери мобилната клетка на телефона му”, каза адвокатът на Стефан Каракостов. По отношение на открития наркотик обяснението му беше, че е намерен в двор, който не бил изцяло собственост на Стефан Каракостов.

Окръжният съдия реши да остави двамата от Казанлък зад решетките, а Тефата от Тополница бе освободен под домашен арест. За престъплението, в което са обвинени – опит за контрабанда на наркотици, минималното наказание е 10 години затвор.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *