Лютеница на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • домати 3 кг
  • чушки 4 кг
  • патладжан 2 кг
  • моркови 1 кг
  • чесън 1 глава
  • олио 1/2 чаена чаша
  • захар 3 супени лъжици
  • сол 2 супени лъжици
  • черен пипер 1 чаена лъжица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



  1. Почистете всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета с приблизително еднакви размери. Обелете и почистете чесъна. В този момент имате два варианта за действие: Ако разполагате с кухненски робот, то смелете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма и дълбока тава, ако пък нямате под ръка робот, то изсипете всички зеленчуци както са нарязани на кубчета в тавата. След като сместа е в тавата, добавете захарта и солта, и разбъркайте.
  2. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете лютеницата. След като тя заври, намалете фурната на 170 градуса и оставете да ври, като периодично разбърквате. Варите докато лютеницата получи желаната от вас гъстота, за което трябва да са необходими около 4 часа. Тогава добавяте олиото и черния пипер, разбърквате добре и оставяте във фурната за около 20-тина минути.
  3. След като лютеницата е сварена идва моментът, в който трябва да я пасирате с блендер или кухненски робот. Ако предварително сте смляли зеленчуците, то не необходимо да пюрирате отново. Пробвайте как е на вкус и ако е необходимо, овкусете според вашите предпочитания. Пълните готовата лютеница на фурна в бурканчета, които стерилизирате, като заварите за около 10 минути.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *