Топ теми

Магията на билките: Ползите от розмарина и кориандъра в ежедневието ни

Повечето билки са плевели, което е източникът на тяхната сила. Те могат да оцелеят при всякакви температури на почвата и въздуха. Някои от тях, като ментата, могат да се разпространят бързо, завладявайки градината ви, така че е най-добре да се отглеждат в саксия.

Подправянето с пресни билки е лесно и прави храната много по-вкусна и здравословна. Не е нужно да правите тежки сосове. Просто добавете пресни билки към ястието си, докато готвите. Ако нямате двор, отглеждайте билки в малки съдове на перваза на прозореца. Трябва само да добавите слънце и вода.

В днешната статия ще насочим вниманието към две любими билки, които обикновено се използват за кулинарни цели, но имат и силни лечебни свойства: розмарин и кориандър.

Розмарин

Източник: iStock/Getty Images

Розмаринът е многогодишен храстовиден храст от семейство Lamiaceae, който се заражда в средиземноморския регион и се използва в много от ястията в този регион, а също и в целия свят поради аромата си. Въпреки това, не всеки знае, че има мощни лечебни свойства.
Розмаринът има антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови, антидиабетни и невропротективни свойства. Някои изследвания показват, че може да помогне за подобряване на когнитивните дефицити и може да има известен терапевтичен потенциал за болестта на Алцхаймер. Розмаринът е богат на манган, микроелемент, който помага на тялото да образува съединителна тъкан и е необходим за нормалните мозъчни и нервни функции. Розмаринът се използва и в ароматерапията за подобряване на концентрацията и паметта и може да бъде полезен при намаляване на стреса.

Източник: iStock/Getty Images

Розмаринът съдържа пантотенова киселина, ниацин, тиамин, фолат и рибофлавин. Розмаринът също е богат на фитохимикали, които са биологично активни съединения, произведени от растения, които укрепват имунната ни система и намаляват възпалението.
Розмаринът също е вкусен, когато се използва за печени картофи, месо и пиле. Просто нарежете пресен розмарин на много малки парчета и поръсете ястието си преди печене.

Кориандър

Източник: iStock/Getty Images

Лесен за отглеждане, той е страхотен в салати и супи, в пилешки и рибни ястия. Някои изследвания показват, че кориандърът може да ускори отделянето на тежки метали от телата ни. Нови изследвания също показват, че има значителен успокояващ ефект. Просто се опитайте да помиришете свежите листа и дишайте известно време. Следователно може да бъде добър кандидат за естествено лечение на тревожност. Установено е, че високите дози екстракт от кориандър имат подобен ефект на валиум, лекарство, използвано за тревожност, но без неговите странични ефекти и риск от пристрастяване. Освен това има някои антибактериални свойства и може да понижи кръвната захар.

Източник: iStock/Getty Images

Има още много билки, като естрагон, лаврови листа, див лук и дори лавандула, които можете да използвате в любимите си ястия. Забавлявайте се да експериментирате с тях. Опитайте да подправите с билки, по възможност пресни билки от вашата градина, от саксията ви с билки в кухнята или от магазина, вместо с тежки сосове, които обикновено имат много калории и нездравословни добавки. Пресните билки могат да придадат невероятен вкус на домашно приготвените ви ястия и може да ви помогнат да останете здрави.

Източник: www.psychologytoday.com, vesti.bg



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *