НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- кори за баница – 1 опаковка
- орехи – натрошени ситно
- канела – на око
- захар – 6 с.л.
- мазнина – около 250 г олио или масло
- ЗА СИРОПА
- вода – 350 мл
- захар – 2 ч.ч.
- лимони – 1 с.л. лимонов сок
- ванилия – 1 прахче или настъргана кора от лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделете корите за баница на 3 равни части. Върху всяка поръсете натрошени орехи, канела според вкуса ви и по 1-2 с.л. захар – зависи дали обичате по-сладко или не толкова.
Завивайте корите на рула откъм дългата част. Нарежете рулата на отделни баклавички и внимателно ги подредете в леко намазнена тава.
Загрейте мазнината и залейте баклавичките. Ако искате баклавичките да са постни, ползвайте само олио.
В противен случай може да ползвате само масло или микс от двете. Сложете да се пече в загряна на около 170 градуса фурна, докато добият златист цвят.
Изстиналите баклавички залейте с предварително приготвения сироп от водата, захарта, лимоновия сок (или ½ ч.л. лимонтозу) и ванилията, който трябва да редуцирате до количество около 250 мл.
Оставете баклавата да престои поне 10-12 часа, преди да поднесете. Отделилия се сироп може отново да сгъстите и да залеете баклавата.