Малки турски баклавички

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • кори за баница – 1 опаковка
  • орехи – натрошени ситно
  • канела – на око
  • захар – 6 с.л.
  • мазнина – около 250 г олио или масло
  • ЗА СИРОПА
  • вода – 350 мл
  • захар – 2 ч.ч.
  • лимони – 1 с.л. лимонов сок
  • ванилия – 1 прахче или настъргана кора от лимон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разделете корите за баница на 3 равни части. Върху всяка поръсете натрошени орехи, канела според вкуса ви и по 1-2 с.л. захар – зависи дали обичате по-сладко или не толкова.

Завивайте корите на рула откъм дългата част. Нарежете рулата на отделни баклавички и внимателно ги подредете в леко намазнена тава.

Загрейте мазнината и залейте баклавичките. Ако искате баклавичките да са постни, ползвайте само олио.

В противен случай може да ползвате само масло или микс от двете. Сложете да се пече в загряна на около 170 градуса фурна, докато добият златист цвят.

Изстиналите баклавички залейте с предварително приготвения сироп от водата, захарта, лимоновия сок (или ½ ч.л. лимонтозу) и ванилията, който трябва да редуцирате до количество около 250 мл.

Оставете баклавата да престои поне 10-12 часа, преди да поднесете. Отделилия се сироп може отново да сгъстите и да залеете баклавата.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *