Малки чеснови питки с пълнозърнесто брашно

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кисело мляко – 1 мерителна чаша или 300 мл + вода
брашно – 3 мерителни чаши бяло микс с пълнозърнесто
сол – 1 ч.л.
захар – 1 ч.л.
оцет – 1 ч.л
олио – 4 с.л.
мая – 1 пак. суха
чесън – 4 скилидки
магданоз – 1/2 връзка пресен
зехтин – 2 с.л.
вода – 1 с.л.
яйца – 1 бр. жълтък за намазване
масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряте маята в малко затоплена водичка, заедно със захарта. Пресявате брашната, правите кладенче и сипвате киселото мляко и активиранат мая. Прибавяте оцета и олиото и замесвате меко, нелепнещо тесто.

В това тесто няма яйца, има само жълтък за намазване на питките.

Тестото оставяте на топло да втаса за около 30 минути. След което разделяте на еднакви по големина топки и слагате в подходяща за печене тавичка.

Оставяте ги да втасат отново, намазвате ги с жълтък и масло и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

След изпичане намазвате питките със смес от пресован чесън, ситно нарязан магданоз, зехтин и вода, поднасяте топли.

По желание може да приготвите тези малки питки и само с бяло брашно, стават много пухкави.

Чесновите питки може да хапнете за закуска, обяд или вечеря с домашна храна за душата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *