Едно от най-големите и вкусни изкушения в живота е сладкото. Кой не обича да си похапва шоколадови торти, сметанови сладкиши и пасти… Знаете обаче, че бялата захар и всички лакомства, които я съдържат, се отразяват зле както на фигурата ни, така и на здравето ни. Днес ви представям една прекрасна шоколадова торта с ягодов крем, която не съдържа бяла захар.
Необходими продукти:
За блатовете (2 броя):
7 яйца
150 гр разтопено кокосово масло
1 ванилия
80 гр мед
200 грама кокосово брашно
1 1/2 супена лъжица бакпулвер
1 лъжица фъстъчен тахан или друг по желание
За крема:
200 грама сирене Рикота
200 грама ягоди
10-12 фурми, предварително накиснати в лъжичка мед
За шоколадовата заливка:
100 грама натурален шоколад БЕЗ захар, 85% какао
1-2 лъжички кокосово масло
Начин на приготвяне:
Пригответе си кръгла форма за торта, като на дъното поставете хартия за печене. Яйцата се разбиват много добре и към тях се добавят ванилията, медът, таханът и разтопеното масло (да не бъде горещо) и се разбърква до получаване на хомогенна смес. В купа се пресява кокосовото брашно и бакпулверът, които постепенно се прибавят към сместа с яйцата.
След като се получи еднородна смес, се изсипва в приготвената форма. Пече се до готовност на 180 градуса. Оставя се да изстине и се реже през средата, за да се получат 2 блата.
Следва приготвянето на крема, което е много лесно – всички продукти се поставят в блендер до получаването на крем. Сместа се оставя за малко да стегне.
Шоколадовата заливка се приготвя, като се разтопят шоколадът и маслото на водна баня. Оставете да изстине. След като всичко е готово, тортата се сглобява и се украсява по желание. Оставете в хладилник за няколко часа, а след това се наслаждавайте!