НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- яйца – 2 бр. пресни
- захар – 1 ч.ч. кристална
- олио – 1 ч.ч.
- мед – 2 с.л. течен
- сода бикарбонат – 1 к.л.
- ябълков оцет – 1 к.л.
- канела – 1 пакетче
- брашно
- мармалад – от шипки или сливи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В съда, в който ще замесваме тестото, сипваме оцета и содата и към тях прибавяме 2 супени лъжици течен мед.
Постепенно добавяме и другите съставки – 2 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша олио, 1 пакетче канела и с брашно колкото поеме (приблизително 400-500 г) замесваме тесто.
Разточваме върху набрашнена повърхност кора с дебелина 5-6 мм и изрязваме кръгли меденки. На половината от тях изрязваме дупчици с широка сламка (сламка за пиене на сок).
Меденките подреждаме в тава върху хартия за печене. Изпичаме в силна фурна – 180-200 градуса за 5-6 минути или до готовност. Внимаваме да не се препекат. Изпечените меденки охлаждаме и слепваме по две с мармалад.
loading...