Медицинските сестри от випуск 2021 на ЮЗУ отпразнуваха завършването си с бал, изненадаха преподавателите си с торта, колаж и положиха клетва

Четвъртокурсниците от специалност „ Медицинска сестра” в Югозападния университет в Благоевград отпразнуваха  завършването си със стилен абсолвентски бал. Бъдещите бакалаври и здравни специалисти оставиха белите престилки и съвсем заслужено „поеха глътка въздух” преди държавните изпити. Випуск 2021 г. на една от най-търсените професии включва 38 студенти, а впечатление направи стриктната организация, желязната дисциплина, която студентите демонстрираха дори и по време на бала си. В определения час – 18. 30, те се събраха при езерото в парк Бачиново, след което си направиха снимки за спомен.

„Ние сме изключително сплотен курс. Това е много важно и за професията ни, защото работата ни изисква екипност, взаимно да си помагаме и подкрепяме”, заявиха абсолвентите. Отговорникът на курса Стефка Зашева, която вече работи като   медицинска сестра в онкоболницата, и колежките й Биляна Пенева и Деси Георгиева с усмивка споделиха, че цялостната организация им е отнела не повече от две седмици.

Секундата на две „цепеше” и ръководителят на катедрата по „Здравни грижи” доц. д-р Росица Дойновска, която бе посрещаната изключително топло и радушно и всички студенти дойдоха да я прегърнат и благодарят. Наблюдавайки впечатляващата координация и задружност,  обичаната и уважаваната от всички студенти доц. Дойновска коментира, че всъщност през изминалите 4 години са учили медицинските сестри точно на дисциплина, отговорност и професионализъм, защото и това са едни от най-важните качества за изпълняването на служебните им задължения.

Не е изненадващ и фактът, че почти всички от четвъртокурсниците вече работят, а мнозина от тях дори се изправиха на първа линия в борбата с  коронавируса. Сред първите, отзовали се на призива и постъпила директно в инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград, е Красимира Иванова.

„Действително работата е трудна и отговорна, но удовлетворението на пациентите си заслужава целия труд и усилия”, призна Красимира, която продължава да е медицинска сестра в тежкото отделение.

Изключително доволни от получените знания, умения и компетентности абсолвентите обясниха, че дипломите им се признават в целия Европейски съюз, но въпреки това ще се реализират в родината.

„Дори смятам, че трябва да подпомагаме не само болниците в големите градове, но и по родните си места. Аз лично преминах през всички отделения на МБАЛ – Югозападна – от детско, през вътрешно, кардиология, акушеро-гинекологично, хирургия… Няма да забравя как повечето от отделенията едно след друго ставаха Ковид, но медицинските сестри и целият персонал понасяха всичко с истински стоицизъм. Затова, без значение в кое отделение, искам да помагам на пациентите и да работя в болницата в родния ми град Петрич”, заяви Кристина Харалампиева. Тя е майка на близнаци, които наесен ще са първолаци, но намирайки своето призвание, успява да балансира и да се справя.

Като специалност от регулираните професии на медицинските сестри им предстоят цели 4 държавни изпита. По този повод Кристина призна, че много се притеснява и дори сънува изпитите, но е убедена, че след като е стигнала дотук, ще преодолее и последното „ стъпало”

Специално за бала си абсолвентите бяха подготвили и ефектна торта, която беше като произведение на изкуството. Към нея бе прикрепена и клетва: „Ще направя всичко, което зависи от мен, да издигам професията си и ще държа в тайна всички ми поверени случаи, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуването на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моите грижи”, гласеше част от клетвата на четвъртокурсниците. Те трогнаха преподавателите си с поименни посвещения и колаж със снимки на всички от випуска.

Празника уважиха и главните сестри на МБАЛ – Благоевград Венета Стефанова и на болница ПУЛС Янка Пандева, които се снимаха заедно с доц. Дойновска

„Това е един изключително силен курс със  сплотени, отговорни и добре подготвени студенти. Гордея се с тях”, каза доц.  Дойновска.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *