2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 гр. масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 големи сварени картофаЗа плънката:
150 гр. шунка
4 с.л. настъргано сирене
2 с.л. доматено пюре
1 яйце
ким
магданоз
Начин на приготвяне:
Пресейте няколко пъти брашното заедно с бакпулвера. В купа разбийте размекнатото масло с яйцата, солта, червения пипер и добавете постепенно киселото мляко, брашното и намачканите предварително сварени картофи. От сместа омесете гладко тесто, след което го сложете в намазнен плик и пъхнете в хладилника за 30-тина мин. От студеното тесто разточете голяма правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, след което с остър нож я нарежете на квадрати със страна 6 см.
За плънката:
Накълцайте ситно шунката, след което я объркайте хубаво с доматеното пюре, настърганото сирене, кима, магданоза и яйцето. Сложете по лъжичка от плънката върху всеки квадрат, след което ги прегънете по диагонал и запечатайте добре краищата на тестото, като ги намажете с разбитото яйце. Отгоре намажете мекичките с разбито с 1 с.л. прясно мляко яйце и ги наредете в намазана с олио тава на разстояние. Печете в загрята предварително умерена фурна около 20 мин.