Мечтата на емигранта! Дупничанинът, гастарбайтер в Англия, Ив. Костадинов от 15 дни участва в протестите в столицата, категоричен е: Искам синът ми да расте близо до бабите и дядовците си в държава, в която всички са равни пред закона

Ивайло Костадинов е роден в Дупница през 1982 г. Завършва 7 клас в ОУ „Евлоги Георгиев“ в града, след това Техникума по микропроцесорни технологии в гр. Правец и УНСС. Докато следва, три пъти ходи на студентска бригада в САЩ. Собственик е на фирма в Англия. Има син на 1,5 г. от приятелката си Яна.

В момента Ивайло Костадинов е в лятна ваканция със семейството си в родния си град Дупница. Интересува се какво става в града и държавата. Вчера беше постнал на стената си във Фейсбук никролог на полицията и текст, че вече 16 дни не е открит Янек Миланов. В текста се призовава директорът на РУ – Дупница Б. Динев да подаде оставка. Оттам тръгва и разговорът ни с Ивайло Костадинов.

На разходка край Темза

– Здравейте! Г-н Костадинов, тази публикация не е ли последна надежда да се открие 43-г. Янек Миланов? Той Ваш близък ли е или познат?

– Гражданите на Дупница просто се опитват всячески да окажат натиск МВР да си свърши работата час по-скоро. Всяка минута е ценна за спасяването на Янек! Аз не го познавам, но е странно, че дни наред от полицията нямаше никаква информация по случая. Може би шефът на РПУ-то е бил зает с обяснения по шума относно друг казус – случая с „Изамет“.

– Вие от Дупница ли сте?

– Понастоящем живея и работя в Лондон, но съм от Дупница и в момента съм в града, интересувам се какво става по случая. Не твърдя, че съм автор на акцията за Янек, но бих искал да помогна да стигне до повече хора, затова и я споделих на стената.

Ивайло с приятели от България и Англия

– Споменахте, че живеете и работите в Англия, с какво се занимавате там?

– Маркетинг консултант съм, специализирал съм в университета в Станфорд и Харвард. Заминах през далечната 2006 г., за да работя.

– Чакаше ли Ви някой в Англия?

– Не, никой не ме е чакал. Доста бях пътувал в чужбина до онзи момент. Така че не споделям шаблоните относно носталгията и мащабите. Ние сме граждани на света. Когато стъпих за първи път в Англия, вече бях регистрирал дружество, което вече работеше с чуждестранни клиенти. Така че отидох там чисто поради професионални причини, да се уча от работата с по-големи и по-различни клиенти. В общи линии помагам на стартиращи компании във финансовата сфера и различни екипи да стигат до повече потребители посредством дигитален маркетинг. Бях на 24 години през 2006 г., когато започнах да работя във Великобритания. Преди това бях основавал няколко различни компании. Повечето от тях не са успявали и това е съвсем в рамките на нещата. Все пак човек дори да не успее, трупа опит. За пръв път продадох компания през 2017 г. В пика си тази компания имаше 21 служители в България и още няколко човека в чужбина. Оттогава досега съм работил и съм бил съосновател на още 2 други компании, които бяха закупени от публични дружества. Първата компания регистрирах в чужбина, и по-специално в САЩ. В определени щати можеше и дистанционно да се регистрират фирми още тогава. Но до този момент бях ходил 3 пъти в САЩ по време на студентските бригади. Кухнята за нововъведенията в дигиталния маркетинг по това време, както и сега, беше в САЩ. В Европа определно Великобритания е може би най-развитият и прогресивен пазар в тази сфера. От гледна точка на екосистема Великобритания продължава да е мястото в Европа, където стартиращите компании успяват да привличат най-много инвестиции. Берлин, Париж и Дъблин продължават да играят ролята на догонващи.

Ив. Костадинов с Яна и сина си

– Разкажете ни нещо за себе си.

– От Дупница съм и се смятам за дупничанин. Обичам планината. Пял съм дълги години в Хора на момчетата в града, което беше една чудесна школа и един широк прозорец към света. Учил съм в ОУ „Евлоги Георгиев“ до 7 клас включително и след това в Техникума по микропроцесорна техника в Правец. Понастоящем живея с партньорката ми, която също е българка. Имаме едно дете на годинка и половина. Искам да кажа, че като цяло българите имаме добър потенциал и е полезно младите да пътуват. Да видят света със собствените си очи, да премерят сили с другите и тогава може би ще имат по-добра представа за това кои са, къде са… По-малко да се поддават на комплекси от сорта „Ние сме най-добрите на Балканите“. Светът е толкова голям и пъстър, че прави ползването на думата „най“ излишно.

– Какво ще кажете на тези, които сега тръгват по света?

– Искам да кажа, че „митовете“, които ползваме в обществото, са вредни и създават грешни представи и излишно (по мое мнение) вглеждане назад. Да ти набиват в главата, че сте най-добрите в нещо, далеч не значи, че това е така. Отговорите за мястото ни в бъдещето на модерни технологии, климатични промени и добър живот не се крият в миналото. Нужно е да знаем къде сме днес, с какъв ресурс разполагаме и къде трябва да наваксаме, за да построим едно по-добро бъдеще за децата ни. Слагането на лепенки с цитати от възрожденците по багажниците на колите не ни прави по-добри граждани. За пръв път като отидох на бригада, родителите ми бяха взели пари назаем от леля ми, защото не разполагаха с такива средства. Инвестираха всичко в образованието ни.

– Вече повече от десетилетие живеете в Англия, развивате собствен бизнес. Какъв е стандартът на живот там? Сега, по време на епидемия, как живеете?

Със съпругата си Яна в индийски одежди

– Животът в Лондон като цяло е добър. Това е мегаполис, в който се говорят почти 200 езика. Има чудесна професионална среда и се работи здраво. Социалният живот е по-ограничен (може би е доста субективно). Но като цяло в големия град придвижването от едно място до друго изисква доста време и усилия, особено с малко дете. По време на първоначалните мерки около пандемията се появиха дълги опашки по магазините, улиците опустяха, хората започнаха да работят дистанционно. Аз лично за последно съм работил от офис на 14 март. Около 20% от хората си купуват храната изцяло онлайн, но ползването и на подобни услуги също бе ограничено. Не бих казал, че цените са се повишили. Правителството там реагира доста бързо на предизвикателствата – отпуснаха се грантове и заеми на хората и на бизнеса. Бяха наложени ограничения на наемодателите да не могат да изхвърлят наематели, които изпитват финансови затруднения. Детските градии не работиха почти 3 месеца. Едни от основните предизвикателства пред правителството бяха свързани с капацитета на дневните тестове. Стигнаха 100 000 теста на ден към края на април. Интересно е, че тази тема в България не се разисква особено. Направените PCR

тестове за 16 август са само около 750. По този показател силно изоставаме. В България хората плащат 120 лв. за тест при пътуване в Гърция например. Наскоро ми се наложи да пътувам до Турция, там тестването струва $16.

– По време на епидемията правителството в Англия как се погрижи за бедните хора, за семействата с деца?

– Средната заплата в Лондон грубо е около 5 пъти по-висока от тази в България, по данни за 2019. Разбира се, както София не е България, така и Лондон не е Великобритания. Извън Лондон заплащането, както и разходите са по-ниски. Великобритания като държава не се слави с най-социалната политика в Европа. Общественият договор в общи линии се крепи на това, че данъците са средно високи (в сравнение с Германия, Австрия или скандинавските страни), но за сметка на това в някои неща държавата почти не участва. Примерно таксата за детска градина за едно дете, което не е навършило 3 годинки, в Лондон варира между 1000-1500 паунда на месец. Държавата почти не субсидира това. Социалната помощ, която отпусна държавата по време на пандемията за семейсва с ниски доходи, не е достатъчна да се издържа спокойно едно семейство. Помощта за тези със средни доходи бе пропорционална на платените данъци. И за хората с високи доходи не бе предоставена директна помощ. Здравеопазването е безплатно. Схеми от сорта на „избор на екип“ не съществуват. Понякога отнема повече време, докато се получи направление за специалист, но като цяло е напълно безплатно за всички.

Висшето образование не е безплатно, но държавата е гарант за заем на всеки, който иска да учи. Заемът за британски граждани покрива както таксата за обучение, така и парите за издръжка на студента по време на обучението. За граждани на ЕС държавата осигурява заеми само за университетските такси. Парите за издръжка трябва да си осигури студентът или неговите родители.

– Как се чувстват българите в Англия след Брекзит? Даде ли някакво отражение върху тях?

– За тези, които са в заварено положение, не би се отразило,  за тези, които са с гражданство, също не би се отразило, за новопристигащите българи ще има ограничения, каквито са и за останалите граждани на ЕС, ограничения за престой и за достъп до пазара на труда. Трябва да имат работни визи.

– Имате момченце на 1,5 г. – Йоан, и жената до Вас – Яна, мечтаете ли да се върнете окончателно в България?

– Да, определено. Затова и участвам в протестите. Време е за промяна! До момента съм ходил на 15 от вечерите на протеста и съм записал една нощ, прекарана на Орлов мост. В момента съм в България. Мисля, че протестите работят. Вече се случват неща под натиска на протестиращите. Не ме интересува ляво или дясно. Интересува ме България да стане една нормална страна, където овластените служат в интереса на хората, а не обратното. Искам синът ми расте близо до бабите и дядовците си, близо до близките, до планината, до морето. Но също и в държава, в която всички са равни пред закона, общество, което дава еднакъв шанс на всеки да си реализира потенциала според възможностите – без оглед на цвят на кожата, религия, възгледи, сексуална ориентация… Тук определено трябва доста да наваксаме като общество.

– Къде се запознахте с жената на сърцето си и майка на сина Ви? Тя съгласна ли е да Ви последва в България?

– Запознахме се преди 5 г. на екскурзионно летуване в Пирин и оттогава сме заедно. Тя тогава живееше и работеше в Германия. Ще ме последва, защото и тя обича България и всичко българско.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *