НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
миди – 1.5 кг с черупките
ориз – 300 г
лук – 1 глава
моркови – 2 бр.
домати – 3 – 4 бр.
бяло вино – 1 ч.ч.
лимони – 1 бр.
олио – 4 с.л.
дафинов лист – 2 бр.
девесил
джоджен
черен пипер
сол
магданоз – 1/2 връзка
копър – 1/2 връзка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Мидите се почистват от пясъка и водораслите с четка. Ако има счупени или отворени миди се изхвърлят. Прехвърлят се в дълбок съд с вода, разбъркват се и щом покиснат малко се отцеждат, а водата се изхвърля. Процедурата се повтаря още 2 – 3 пъти, докато мидените черупки се почистят хубаво отвън.
Доматите се обелват и нарязват на ситни кубчета. Лукът и морковите се обелват и нарязват на дребно и се задушават в олиото в дълбока тенджера. Към тях се добавя ориза и гореща вода в отношение 1:2, както и чашата бяло вино.
Щом оризът набъбне се добавят отцедените от водата миди, заедно с черупките. Поръсва се с девесил, джоджен, сол и пипер на вкус.
Готви се няколко минути, след което се добавят нарязаните на кубчета обелени домати. Готви се, като периодично се разбърква, докато мидите се отворят. Ако останат неотворени миди, се изхвърлят.
Мидите се сваряват за 10-12 минути, затова трябва да се внимава да не се разкашка оризът.
Ястието се сервира поръсено с магданоз, копър и поднесено с резенчета лимон.