Минималната работна заплата по браншове още от 2021 г.

Механизъм за определяне на минималната работна заплата е заложен в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите Национално тристранно споразумение.

Предвижда се тя да е различна за всеки бранш и да се договаря по професии. Целта е това да стане още от 2021 година. Тогава ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете.

Социалният министър Деница Сачева посочи двата най-големи компромиса при преговорите.

Първите три дни болничен продължават да се плащат от работодателите. Не е прието предложението на синдикатите да се връща част от доходния данък на най-бедните семейства в края на годината.

Целта на споразумението е да се посрещнат с общи усилия съвременните предизвикателства, каза вицепремиерът Мариана Николова и допълни, че то съдържа пет раздела, свързани с бизнес среда и икономика, енергетика, социална защита, зелената сделка, демография, образование, трудова миграция.

Заложените цели са производителност на труда, БВП и компенсация за социална защита 60% от съответната в ЕС, както и разходи за социална защита 20% от БВП.

В сектор „Енергетика“ е заложена пълна либерализация на пазара на електрическа енергия – първо на едро, после на дребно. Срокът за това е между 3-5 години, информира енергийният министър Теменужка Петкова.

От синдикатите заявиха, че това е трудно постигнато споразумение и то се предлага за изпълнение, независимо кое правителство ще управлява по-нататък.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *