Министър Вълчев разясни вариантите за миниматурата при карантина

603 деца и ученици са дали положителни проби за коронавирус, а учителите са 671. Това каза пред Канал 3 образователният министър Красимир Вълчев. Това означава, че от началото на учебната година болните от COVID-19 в образователната система са общо 1274.

„Стойностите за учители са средните за страната. Това означава, че системата нито е изолирана, нито има чрезвичайно големи стойности“, посочи Вълчев. На дистанционно обучение за две седмици от четвъртък превключи целият гимназиален етап и вкъщи учат около 263 000 ученици от 8-и до 12-и клас. От останалите в класните стаи пък

1,5% са под карантина, заради положителни проби или контакт със заболели

допълни просветният министър.

Вълчев подчерта, че от министерството следят как се развива ситуацията и целта е възможно най-много ученици да се обучават присъствено. „И премиерът подчерта, че ще се опитаме да не затваряме цялата система. Затова и залагаме на локалния подход. Училищата трябва да затворят последни или да не са от първите“ “, заяви министърът. Идеята е само школата, в които има ръст на заболелите, учениците със симптоми или учители в болничен да могат да превключат на дистанционен режим на време, докато се успокои обстановката. Вълчев посочи, че е дал разрешение на 19 училища да преминат на електронно обучение. Според просветния министър онлайн уроците трябва да продължат само в най-засегнатите области и то за гимназистите, уточни той пред Нова тв. Вълчев обясни, че ще бъде взето решение в кои от областите учениците няма да се върнат в клас.

Просветният министър даде пример как дори и Англия, която се затваря изцяло, остава училищата си отворени. Според изследване училищата не били освен източник на зараза, а децата не били най-големият приносител на вируса, допълни министърът.

Вълчев за пореден път каза, че няма предпоставки за обявяване на нулева учебна година. От образователното министерството вече обмислят варианти за провеждането на националното външно оценяване, ако ситуацията догодина е по-сложна от този юни и има по-голям брой карантинирани ученици. Вълчев посочи, че е

възможно да се признава служебна оценка от изпита

или пък да се направи втори за всички, които са били възпрепятствани от пандемията да се явят. В този случай няма как да се гарантира, че първият и вторият вариант ще бъдат равностойни, но по-несправедливо според министъра би било да не се даде шанс на учениците да положат успешно външното си оценяване.

Бюджет 2021 в сферата на образованието министърът определи като такъв, в който са залага на инвестиции в хората. По думите му той е антрикризисен, защото когато икономиката е в криза, трябва да се харчи повече. Вълчев посочи още, че с бюджета ще се изпълнят и предизборните обещания на 2017-а за увеличението на учителските заплати. За тях ще бъдат заделени 360 млн.лв. С 50 млн. лв. пък ще нараснат средствата за непедагогическият персонал, а с 60 млн. лв. средствата за висшето образование, с което ще се увеличат и заплатите на професорите. Ще има и 70 млн. лв. за строеж на детски градини и училища, както и реновиране на общежитията на студентите. Следващите години ще има и големи инвестиции за STEM кабинети, като целта е всеки ученик да учи в модерен кабинет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *