Министър Маринов: Около 170 новорегистрирани по настоящ адрес в Кресна лица ще бъдат дерегистрирани

Около 170 новорегистрирани по настоящ адрес в Кресна лица ще бъдат дерегистрирани. Толкова са случаите, при които собствениците на адресите, на които са направени нови регистрации в Кресна, не знаят за това и не е станало с тяхното съгласие. Това заяви вчера вътрешният министър Младен Маринов по време на работната среща на ГКПП – Станке Лисичково с македонския си колега Оливер Спасовски. Общинската администрация регистрира на даден адрес на база на декларация от собственика или договор за наем с лицето, което се настанява, но в тези случаи вероятно ставало въпрос за фалшифициране на документи. По случая беше образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Сандански, което бе прехвърлено в Спецпрокуратурата по компетентност във връзка с новорегистрираните 674 лица по настоящ адрес 6 месеца преди местните избори, каквото е изискването за уседналост за участие във вота. В момента се правят постъпления от прокуратурата и от МВР по отношение на областния управител за доказаните случаи на регистрация без основание да бъде извършена дерегистрация, заяви вътрешният министър Маринов.

Той участва заедно с вътрешния министър на Северна Македония Оливер Спасовски в кампанията по партньорския проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, която се проведе вчера на ГКПП – Станке Лисичково.

Министър Маринов сподели, че ефектът от този проект ще проличи тогава, когато на телефонната линия започнат да се получават повече сигнали от граждани. „Амбицията ни е да надградим така контрола и комуникацията, че да постигнем по-голямо доверие между гражданите и полицията”, заяви българският вътрешен министър и подчерта, че получаваните сигнали биват отработвани веднага, в резултат на което вече има много случаи на разкрити и предотвратени корупционни практики. „Макар, от една страна, това да е в ущърб на имиджа на министерството, от друга показва, че се борим успешно с вътрешния проблем – отбеляза Маринов.

Колегата му от Северна Македония Оливер Спасовски изрази задоволство, че двете вътрешни ведомства заедно работят по проекта, и акцентира върху ключовото значение на формирането на обществена отговорност, в която всички да не позволяваме съществуването на корупционни схеми и гражданите да припознаят институциите като свои партньори.

Вчерашното събитие е израз на доброто сътрудничество в областта на вътрешните работи между Република България и Република Северна Македония. На него присъстваха също Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на вътрешния министър, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов – директор на ОДМВР – Благоевград, комисар Васил Митов – началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, и ст. комисар Румен Ганев – директор на дирекция „Вътрешна сигурност“. БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *