Митничари с ударна акция „Домашна ракия“

Бум на акциите срещу търговците на нелегален алкохол отчита Агенция Митници от началото на годината. За първите 6 месеца на 2017 година са заловени с 40% повече количества в сравнение със същия период на 2016-а, показват справките. Нараснал е и броят на проверките, които служителите извършват в опит да пресекат нерегламентирания пазар. За съжаление успеваемостта и реалният ефект върху постъпленията в бюджета не са особено големи. Това е така, защото проверките са насочени основно срещу големите производители, чийто инсталации и складове обаче отдавна са под сериозен контрол. Останала част от усилията на служителите са съсредоточени срещу търговците на алкохол, а най-рядко се проверяват казаните, където всъщност изтича най-голяма част от очаквания акциз, обясняват експертите.

Справките на Агенция „Митници“ показват, че 70-те големи лицензирани производители на алкохол у нас са проверени 2783 пъти от 1 януари 2016 до 31 май 2017 г, което прави средно по 40 посещения във всеки обект. В същото време във въпросния период в регистрираните близо 1700 Специализирани малки обекти за дестилация, както се наричат казаните за изваряване на ракия, са направени 1748 проверки – или средно по една на ракиджийница за близо година и половина. Друг е проблемът, че по неофициални данни на територията на страната действат над 10 000 казана за изваряване с различен обем. Това означава, че над 80% от ракиджийниците са изцяло в сивия сектор и не внасят никакви приходи в хазната. Именно средствата от акциза са в основата на донорството, което бюджетът ежегодно осъществява в подкрепа на НОИ, за да има пенсии за възрастните хора в България, пише Марица.

loading...


Голямата офанзива на казаните за годината тепърва предстои. В момента се берат сините сливи, късните плодове и винените сортове грозде, като голяма част от продукцията ще остане по избите и дворовете, а по-късно ще отиде за изваряване в селските ракиджийници. От агенция „Митници“ вече са готови с план за проверките през ноември, декември и януари, когато нелегалните обекти въртят най-големите обороти.
От началото на годината служители на „Митница Пловдив“ са заловили над 17 тона нелегален алкохол. Количеството е над 2 пъти повече от хванатото за цялата 2016 година – 7323,081 литра. На територията на цялата страна миналата година са конфискувани над 254 000 литра, а за първите 5 месеца на 2017- 53 862 литра.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *