Могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества?

Могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества? Отговор дава началникът на отделението по ендокринология в УМБАЛ – Пловдив д-р Станимира Станчева-Василева.

„Пациентите с ендокринни заболявания – наднормено тегло, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром и др., също могат да го консумират и така да разнообразяват диетичния си режим – заяви тя. – Важно е да знаят, че при „пристъп за сладко“ здравословният и правилният избор е черният натурален шоколад с над 70% съдържание на какао“.

То и неговите сурови нерафинирани зърна са лечебно чудо. Богато е на полифеноли, антиоксиданти, теобромин, микроелементи, витамини. Затова шоколадът съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат позитивни ефекти в организма.

Съставките му допринасят за здравината на капилярите, стимулират сърдечната дейност и кръвообращението, увеличават физическата издръжливост, побеждават умората и лошото настроение, подобряват функцията на нервната система и когнитивната дейност, понижават нивата на лошия холестерол, имат противовъзпалителни и противокашлящи свойства, елиминират свободните радикали. Съдържащото се в него какаово масло спомага за доброто състояние на кожата чрез своите хидратиращи, омекотяващи и изглаждащи кожата свойства.

Основните видове шоколад са:

– тъмен шоколад (натурален, черен), към който спадат сладък черен шоколад с горчиво-сладък вкус (съдържа поне 35% какао) и неподсладен черен шоколад – горчив шоколад за пиене (чиста какаова маса);

– млечен шоколад – с добавено кондензирано мляко (поне 12% мляко и над 25% какаова маса);

– бял шоколад – не съдържа какаова маса, а само какаово масло, с най-много захар.

Известни са и други видове – с добавени ядки, със сушени плодове, с бисквити, кремов пълнеж, ликьор или уиски, веган шоколад, биошоколад и др.

От медицинска и диетична гледна точка най-полезен за здравето е натуралният шоколад с висок процент какао. За съжаление позитивните ефекти за здравето не се повишават с по-голямо количество приет шоколад, отбеляза д-р Станчева. Тя припомни, че той все пак е висококалорична храна и може да доведе до значителен пик в нивата на кръвната захар, поради което трябва да се внимава с консумираното количество. Препоръчваната оптимална дневна доза черен шоколад според специалистите по хранене при балансиран хранителен режим е 1 до 3 малки квадратчета от стандартен размер шоколад.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *