Мъжете военнослужещи ще могат да излизат в отпуск „по бащинство“

Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете, реши парламентът, който прие на първо и на второ четене днес промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерския съвет.

Изменението се налага заради изискванията на европейска директива. Според действащия закон само жени ще могат да ползват пълния обем права, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете могат да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето, се посочва в мотивите.

Депутатите приеха на първо четене и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от тях са свързани с фигурата на постоянния секретар на отбраната. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител. Той трябва да е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в МО.

Предвижда се също Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши офицерски звания след изслушването им в парламентарната комисия по отбрана.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *