
Необходими продукти:
зеленчуци по избор – зеле, моркови, камби, чорбаджийски чушки, зелени домати, карфиол, целина с корена, обелени скилидки чесън
захар
оцет
сол
аспирин
Начин на приготвяне:
Количествата и пропорциите на зеленчуците са по желание. В 3 литров буркан се налива до долния ръб оцет, добавят се 4 с.л. сол, 4 с.л. захар и 4 аспирина. Зелето се нарязва на парчета колкото да минат през отвора на буркана, слагате няколко парчета от зелето, моркови, чушки, нарязани зелени домати, нарязани камби, накъсан карфиол, 5-6 скилидки чесън и нарязана целина, заливате с вода, оставете една нощ да престои защото продуктите поемат от водата и тя спада, долейте вода и запечатвате (може и с пластмасови капачки). Разклащате бурканите да се смесят съставките с водата хубаво и прибирате в мазето или килера на хладно.
* За буркани от 1.8 л се слагат по 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, 2 аспирина и оцет пак до долния ръб.