Националът Й. Янчев преди заминаването за САЩ: През тежката 2020 г. научих, че съм борбен и нищо не може да ми се опре

Санданският плувец Йордан Янчев се готви да замине за САЩ и чака само визата си, преди да започне следването във „Флорида Стейт Юнивърсити“. Голямата цел за шампиона от ПК „Сандански“ е покриването на олимпийски норматив „А“, след като препокри норматив „Б“ на 200 метра свободен стил през миналата година. В момента възпитаникът на треньора Божидар Граматиков държи 9 индивидуални държавни рекорда на двата басейна в две възрасти. Най-значимите са на 200 и 400 м св. стил за мъже на голям басейн. Притежава и 11 върхови постижения с щафетите – национални и клубни. Световният и европейски финалист при юношите говори пред bgswim.com за предизвикателството да продължи спортния си път в Америка.

  • Данко, какво е положителното, което извлече от противоречивата 2020 г.?
    – Миналата година беше изключително тежка за мен, но положително научих много за себе си. Научих, че съм борбен, че нищо не може да ми се опре. Станах по-силен и зрял. И това е заключението на треньорите в националния отбор – Кристиян Минковски и Николай Вакареев, както и в клубния ми тим – Божидар Граматиков. Загубих малко от формата си, тъй като бях близо три месеца извън водата. А съм такъв тип, че като не плувам и две седмици, после трудно си връщам формата. И резултатите, които бяха планирани, ми бягаха цяла година. От всички състезания ми се получи само последният старт. Накрая успях на държавния шампионат на 50-метров басейн преди Коледа да подобря отново рекорда си на 200 метра свободен стил и това ме направи щастлив.
    – Защо предпочете „Флорида Стейт“?
    – На първо място заради репутацията, заради младия и отличен треньорски екип и заради програмата. Във „Флорида Стейт“ работят с кроулисти, и то в моите дистанции, където има две момчета с по-добри резултати от моите – единият на 200, другият на 400 м св. стил. Аз обичам да има кой да ме дърпа, с кого да се сборя и състезавам. Просто такъв тип състезател съм – щом видя, че някой е по-бърз от мен, давам максимума, за да го настигна и победя. Само така мога да стана по-добър. Престоят във „Флорида Стейт“ ще ми помогне за развитие на резултатите и да се доближа максимално близо до олимпийски норматив „А“. Заминаването за Америка беше отдавнашна моя мечта – да тренирам, уча и живея там. Надявам се и след дипломирането ми.

– Може би избра Флорида и заради климата, доближаващ се до този в Сандански?
– Последния път като бях във Флорида, беше дори по-горещо. Но аз обичам да ми е така.
– Притеснен ли си, че ще бъдеш толкова далеч от роднини, приятели и от България?
– Честно казано, съм много притеснен. Дори понякога губя съня си, мислейки дали ще се справя. Но през какви неща съм минал, няма как да не успея и да не стана по-силен. Все пак през миналата година постоянната лагерна обстановка ме подготви за предстоящото. Да бъда по-самостоятелен. Пък и ще се връщам за по няколко месеца всяка година. Това е нова страница не само в плувната ми кариера, но и в живота ми.
– Каква специалност ще следваш?
– Първата година е общообразователна и адаптираща. Мисля да следвам нещо, свързано с бизнес. Ще видим.

– Ситуацията остава сложна и трудно предвидима, но какви са важните цели за теб през 2021 г.?
– На първо място да покрия олимпийски норматив „А“. Не мога кажа кога бих могъл да се доближа максимално до целта, но се надявам да е по-скоро. Голямата ми амбиция е да направя първия си европейски финал при мъжете – на шампионата в Будапеща.
– На коя дисциплина смяташ, че имаш най-големи шансове да покриеш норматив „А“ за Токио?
– 200 м св. стил ще мине на заден план. Обсъдихме с треньорите да насоча подготовката си върху 400 и 800 м. Пренасочването ми обаче стана късно и нямах време за държавния шампионат да се доближа максимално.

– Форматът на провеждане на състезанията на колежанския шампионат на САЩ, където има постоянно стартове за точки и се набляга на по-спринтовите дисциплини, няма ли да бъде пречка за дългите дистанции?
– Ще бъде трудно. Ще говоря с треньорския екип, ще бъда в постоянен контакт и с наставниците ми в България, за да бъде изготвена програмата ми. Не би трябвало да има проблем.
– Националният отбор става все по-силен и равностоен. Как виждаш щафетите ни в международни води?
– Можем да направим силни квартети, не само на двете 4 по 100 м – смесената и кроуловата, но и на 4 по 200 м св. стил, където може да се включи по-младият от обещаващите и постоянно прогресиращи плувци и мой съгражданин Благой Панайотов. Що се отнася до щафетата 4 по 100 м св. стил, гледайки резултатите, плуване по постовете под 50 секунди може да ни направи дори медалисти в Будапеща. А това е напълно постижима цел с Йосиф Миладинов, Антъни Иванов и Калоян Левтеров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *