Необходими продукти:
- брашно – 400 г бяло
- сол – 1 ч.л.
- бакпулвер – 10 г
- кисело мляко – 400 г
- сода бикарбонат – 1 ч.л.
- брашно – около 70 – 80 г /за доомесване/
- олио – за пържене
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и добавете солта и бакпулвера, разбъркайте.
Затоплете леко киселото мляко и прибавете содата (шупва веднага) и ги прибавете към брашното.
Бъркайте и ще получите лепнещо тесто, доомесете с останалото брашно, като го прибавяте по малко, докато спре тестото да се лепи по пръстите. Завийте тестото с чиста кърпа и оставете да почине за не по-малко от 30 минути.
С леко намаслени ръце, късайте топчета (без да премесвате тестото) колкото яйце и с пръсти пробийте дупка в средата на топчето. Разтегляйте, докато станат тънки около 0.5 см и ги подредете върху леко намаслен с олио плот.
Нагрейте олио, така че като пуснете частица от тестото, след малко да изплува на повърхността на олиото.
Започнете да прибавяте оформените мекици, като броят им е според големината на тигана. Пържите на слаб огън! Трябва да изглежда, така че все едно ги варите на слаб огън.
След като нашенските мекици добият златист цвят отдолу, обръщате от другата страна и отново пържите до златисто.
Готовите мекици подреждате върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина. gotvach.bg