НАШЕСТВИЕ В ЯКОРУДА! Глигани унищожиха 15 дка фасул и картофи, фермери искат намесата на ловците

Диви прасета нападнаха и опустошиха ниви и градини в Якоруда. Глиганското нашествие е от тази седмица, стадото слиза от планината и атакува посевите в местността Честна, която се намира на пътя от Якоруда за туристическия комплекс „Трещеник“.

„Цялата ни продукция – картофи и фасул, отгледани с толкова много труд, е унищожена, засегнати са над 15 дка”, сигнализираха в редакцията на „Струма“ потърпевшите стопани. Земеделският производител Сабри Абди поясни от името на пострадалите за създалата се ситуация:

„Дивите прасета слизат рано призори, и тази сутрин са били тук, проследих стъпките им на разстояние от 1 км и видях, че има майки с малки, не мога да кажа точната им бройка, но са поне 50 животни. Това е цяла глутница, опустошени са не само моите ниви, но и на съседите Камбер, Мустафа Абгьов и други. Трудът ни отиде на вятъра, това е нашият живот, ако не произведем, няма да имаме прехрана. Реколтата е напълно унищожена, опитах се да събера останалите картофи по изпотъпканата нива. Отглеждам 50 овце, зимата ги изхранвам със сено, а цялата ливада е изорана. Не знам с какво ще храня животните през студените зимни дни…

Не знам и към кого да се обърна за помощ. Сутринта отидох до Общинската администрация в Якоруда и подадох устен сигнал. Разговарях с един от служителите, които се занимава с горските дейности, той ми отговори, че сега е открит сезонът само за пернат дивеч. Обясних му каква е ситуацията, но не срещнах разбиране. Затова сигнализирам да се организира ловна хайка за диви глигани, в Якоруда има ловна дружинка, само трябва да вземат разрешително за ловуване от Ловно-рибарското дружество. Доброволци също ще се включим, трябва да овладеем нашестието, сега глиганите са в нивите ни, утре ще слязат и в Якоруда, място е само на 3-4 км. Друга година не е имало подобно нашествие и опустошение. Ще внесем писмен сигнал и в Министерството на земеделието и горите”, обяви разтревожен Сабри Абди.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *