На 6-часова инфарктна сесия, преминала в обиди и закани, съветниците в Дупница увеличиха на 5800 лв. заплатата на председателя К. Костадинов, назначиха д-р Ст. Николов за управител на болницата

Дупничанин се обърнаха към местните народни представители: Кажете ни поне 12 неща, които свършихте за тези 12 години… Затова не се учудвайте, че на следващите избори ще ви бият Ютуб партии!


Максималното разрешено време от 6 часа не стигна на общинските съветници в Дупница да преминат през дори половината от точките в дневния ред на редовната им сесия за месец юни. За пореден път заседанието премина в личностни нападки, припомняне на действия отпреди години и обещания от предизборната кампания през есента на 2023 година. Отново главните действащи лица в споровете бяха кметът Първан Дангов, председателят на местния парламент Костадин Костадинов и Емил Гущеров от групата на ГЕРБ. Този път с реплики се включиха още Станислав Павлов и Ивайло Петров от БСП, Георги Георгиев от КОД-ВМРО и Георги Рангелов от ДПС.
 Местните народни представители не успяха да гласуват как точно да бъдат подредени точките от дневния ред в продължение на около 45 минути, когато бе обявена и първата почивка. Интересното е, че малко преди паузата да бъде обявена, дупничанин, към когото хората около него се обръщаха с „Даскалов“, се обърна гневно към общинските съветници с думите: „Тук някои от вас са три мандата, което е 12 години. Кажете ми поне 12 неща, които свършихте за тези 12 години… Затова не се учудвайте, че на следващите избори ще ви бият Ютуб партии!“. Председателят К. Костадинов заплаши да го изгони, защото гражданинът не беше заявил предварително, че иска думата за изказване. 
По време на почивката Даскалов бурно разговаряше с шефа на ОбС в коридора пред Заседателната зала, като последният явно се опитваше да го успокои.
Така около 11 часа започна реалната работа по докладните записки. Работа обаче е силно казано, защото още от първата точка се започна с обидите и заканите.
Първото решение бе за управител на общинската болница да бъде назначен рентгенологът д-р Стефан Николов. Той е временно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение от няколко месеца насам, а преди броени дни спечели и обявения конкурс. По време на дебатите кметът Дангов попита защо лекарят не присъства на сесията, за да резюмира пред него и съветниците плановете си за следващите 3 години. Председателят Костадин Костадинов пък поздрави МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД, че вече е в сравнително добро финансово състояние, и призова оттук насетне да се работи в посока подобряването на услугите и материалната база. Общинските съветници подкрепиха назначението за постоянно на д-р Николов и му пожелаха късмет, за който бяха категорични, че ще му бъде много нужен.
Доста разгорещени спорове предизвика и внесената от Станислав Страшимиров от СДС точка за повишение заплатата на ОбС председателя Костадин Костадинов, която да стане от 1 юли в размер на 67,5% от тази на градоначалника. Както е известно, шефът на местния парламент беше обявил, че това увеличение от над 1000 лева той ще плаща на юриста на Общинския съвет Милен Попов, който вече четвърти месец работи там, без да взима пари. Това отприщи спорове доколко законно е Костадинов да вади пари от джоба си и да ги дава на адвоката и дали това не е унизително.


Вносителят на докладната Станислав Страшимиров веднага попита дали пък не е още по-уронващо престижа на човек да работи, без да взима никакви средства за труда си. Други съветници пък, къде на майтап, къде сериозно, предложиха всеки от тях да вади по 50-100 лева от себе си, които да отиват за това заплащане.
„Бях неприятно изненадан от един факт. Наложи ми се да подпиша искова молба от г-н Попов в качеството му на процесуален защитник срещу Общината. Да, той съди Община Дупница за хонорар от 300 лева. И аз съм подписал пълномощно на юрист от общинската администрация, с когото г-н Попов ще се срещне в съдебната зала и ще бъдат един срещу друг. Това е наказателно постановление от предишния заместник-кмет Олга Китанова, което съдът е отменил. Процесуалното представителство на г-н Попов струва 300 лева и той се явява срещу Общината в защита на нарушителите. Някой ще каже, че законът е такъв. Само че има ли, г-н Попов, при вас подход да получавате служебна информация в качеството Ви на юрист, избран от Общинския съвет, което да Ви формира мнение като адвокат вече в частно качество. И Вие, когато се явявате в съдебната зала, не ползвате ли това като предимство пред колегата си адвокат, който е срещу Вас? Поставя ли Ви това в неравностойно положение, защото малко са адвокатите в града, които имат достъп до такава служебна информация, до която Вие имате? Нека съветниците решат каквото искат. Само нека не обожествяване юридическата мисъл на никого. Нито пък на мен управленските ми качества. Аз съм правил грешки и ще правя, но се стремя да бъда обран в изказванията си и да имам уважението към всеки и да нося отговорност“, каза кметът Дангов.
 Милен Попов веднага взе думата и обвини кмета за начина, по който договорът му е бил прекратен: 
„В дела, по които съм процесуален представител на страни, няма как да изнасям информация, защото такава клетва съм дал. Това е забранено. Принципно, когато са причинени вреди от незаконосъобразни актове и действия на административен орган, те се претендират в компетентния административен съд, в случая Административен съд – Кюстендил. Какъв ще бъде изходът на конкретно дело също не мога да Ви кажа, въпреки че знам какво ще последва. Все пак нещата в съда са до някаква степен предвидими, като знаеш какъв е законът и каква е съдебната практика. Що се отнася до конкурентното предимство – никога не съм ползвал такова. От около 5-6 месеца вече общинска администрация се крие и по никакъв начин не комуникира с мен. Има други адвокати, които имат определено предимство, и тези адвокати вземат решения в един друг орган, мотивирани от политически съображения, а са свързани с Община Дупница. Аз нямам договор с Община Дупница и не съм свързан с Вас, за да Ви давам обяснения. По отношение на договора само ще кажа едно нещо, което никога не съм казвал, но сега съм провокиран. Г-н Дангов го прекрати без предизвестие, не коментирам дали е изплатил обезщетение, разбирате, че не е. Това обаче, което се случи още същия ден – чрез хора, близки до него, ми беше казано да не взимам предвид този документ за прекратяване и да изчакаме решението на Общинския съвет по отстраняването на председателя Костадин Костадинов“.
 Първан Дангов го контрира емоционално:
 „Г-н Попов, Вие излъгахте за договора Ви, или поне това, което бяхте написали. Бъдете искрен докрай и кажете дали Вие изготвихте договора за сумата, която Вие си бяхте написали. Вие си оценихте труда и аз не съм се противил. Не е вярно, че е нямало предизвестие, имаше такова“.


 В крайна сметка предложението за увеличение заплатата на председателя на Общинския съвет бе прието със 17 гласа „за“ и 3 „против“, като трима се въздържаха от гласуване. Така Костадин Костадинов ще получава над 5800 лева месечно и ще дава около 1200 лева от тях на Милен Попов.
Следващата точка очаквано бе една от най-дълго обсъжданите, а именно да бъдат осигурени 200 000 лева за заплатите на работещите във ВиК – Дупница.
Както е известно, на предишната сесия съветниците одобриха допълнителна парична вноска от страна на Община Дупница към водния оператор. На днешното заседание Костадин Костадинов предложи парите да бъдат осигурени от преходните остатъци по бюджета на кметството за изминалата година, след като се извършат съответните компенсаторни промени. Шефът на ОбС допълни, че е взел идеята за въпросните преходни остатъци от докладната на кмета за исканите 100 000 лева за общинския приют за безстопанствени кучета.
Градоначалникът пък бе категоричен, че К. Костадинов не е в позиция да му определя срокове. Той заяви, че парите ще бъдат преведени тогава, когато Общинският съвет получи финансовия отчет на водния оператор и стане ясно колко точно има да взема от сметките на потребителите и какви задължения има.
Всички общински съветници гласуваха положително това предложение, като изключение направи единствено Георги Рангелов от ДПС. Остава обаче неяснота дали въпросната сума ще бъде преведена на ВиК – Дупница, или не.
Така, след като бяха стигнали едва до 13-а точка от планираните общо 31, времето от максимум 6 часа за сесия на местния парламент изтече. Малко преди 16 часа Станислав Павлов от БСП предложи сесията да продължи на следващия ден, но председателят К. Костадинов заяви, че поради медицински ангажименти ще бъде извън града до понеделник. Последва ново предложение за продължаване на заседанието в сряда, което обаче бе отхвърлено от общинските съветници. Секунди след като закри заседанието, Костадин Костадинов обяви, че най-вероятно ще свика извънредна сесия в петък, 5 юли, на която да бъдат разгледани оставащите точки от дневния ред.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *