На 8 декември Благоевград 6-и по мръсен въздух в страната, от планираните мерки за пречистването му бившият кметски екип си избра само смяна на автобусите и малко озеленяван

В неделя Благоевград е бил един от 12-те пункта в страната с драстично замърсен атмосферен въздух, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите в ежедневния си бюлетин, с който оповестява нивата на фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озон.
За периода от 00:00 часа до 24:00 часа на студентския празник в областния център на Пиринско е отчетено превишение на фините прахови частици от 1,27 пъти над допустимата стойност от 50.0 mg/m3. От 12-те замърсени пункта на страната по-зле от благоевградския е бил само въздухът на кв. „Долно езерово“ в Бургас, във Варна, в центъра на гр. Перник и кварталите „Надежда“, „Младост“ и „Хиподрума“ в столицата.
От РИОСВ са категорични, че причина за превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, като например вчерашната мъгла.
За първите 19 дни на миналия месец в Благоевград е имало 3 дни с превишена концентрация на фини частици, като най-драстично е било замърсяването на въздуха на 14 ноември – тогава са замерени 70.06 мг/м3, тоест 1,4о1 пъти увеличение над допустимото. До тази дата броят на превишенията на замърсяването от началото на годината е бил 23 дни.
На територията на гр. Благоевград има разположена 1 автоматична измервателна станция (АИС) за контрол на качеството на атмосферния въздух, въведена в експлоатация от 01.01.2008 г. Поради чести повреди на анализаторите от началото на годината концентрацията на фините прахови частици и озона тази година обаче не са мерени 4 дни.
Най-мръсният до момента въздух сме дишали на 26 и 27.04.2019 г., когато концентрацията е била 70.82 mg/m3, превишаваща 1,416 пъти средноденонощната норма от 50 mg/m3 .
През неотоплителния /летен/ период (от 01.04.2019 г. до 30.09.2019 г.) нивата на фините прахови частици рязко намаляват в сравнение с отоплителния (зимен) период (от 01.10.2018 г. до 31.03.2019 г./, показват данните на екоинспекцията. Тъй като през лятото няма емисии от битово отопление, налага се изводът, че основната причина за мръсния въздух са не колите по улиците, а печките на твърдо гориво. По последни измервания битовото отопление формира 59,4% от замърсяването на въздуха над планинския Благоевград.
Поради непостигане на нормативно регламентирания брой от 35 дни на превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, до момента община Благоевград на хартия се води „чиста“, но с Решение №265/28.09.2018 г. на Общински съвет – Благоевград миналата година все пак бе приета „Актуализация на общинска програма за качество на атмосферния въздух и достигане на установените норми на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) на територията на община Благоевград, с период на действие 2019- 2023 г.“. В резултат на тази актуализация тази година община Благоевград трябваше да започне изпълнение на краткосрочните мерки, които са заложени в нея, припомни инж. Гергана Рабанова, гл. експерт в РИОСВ – Благоевград.
Първата мярка беше поетапно увеличаване броя на домакинствата, отопляващи се с газ от централен източник, но въпреки изградената газопреносна мрежа до лятото на тази година към нея се бяха присъединили едва 1,5% от домакинствата в гр. Благоевград.
Другата мярка бе проучване, проектиране и изграждане на консолидирано отвеждане на газовите емисии от отоплителните инсталации в многофамилните жилищни сгради, оборудвано с общ филтър, но до момента община Благоевград не е предприела никакви действия по изпълнението й.
Действия по опазване чистотата на въздуха бившият екип на кмета Атанас Камбитов предприе само чрез озеленяване на част от крайпътните и междублоковите пространства с цел защита от прах и газове и подмяна на градските автобуси, но явно това се оказва крайно недостатъчно. Друг е въпросът колко успешна е акцията по озеленяването и колко нови са афишираните като нови градски автобуси?!
Според директора на дирекция „Контрол на околната среда“ в РИОСВ Румен Иванов до вчера Благоевград не бе прескочил култовото число от 35 мръсни дни, определено от Световната здравна организация, за да получат благоевградчани възможност за държавно финансиране на мерки, които реално и в по-бързи темпове ще дадат възможност за изчистване въздуха над града, например като безплатно раздаване на климатици вместо печките на твърдо гориво, които се ползват от много жители на града. Студовете обаче тепърва предстоят, има повече от 3 седмици до края на годината и е почти сигурно, че ще достигнем 35-те дни, след които градът трябва да бъде обявен за замърсен и опасен за човешкото здраве.
Според лекари лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България, като най-честите причини за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Високи заплати евтин ток!

    Преди 30 години населението на Благоевград масово се отопляваше с гориво от ток.

    С електроенергия се отоплявахме при комунизъма.

    Чистичко, щракаш копчето на радиатора, акамулиращата печка, климатика,
    и готово – топло и светло и здравословно!

    Чисто, топло, интелигентно – не мъкнеш кофи с дърва и пепел!
    Така беше при комунизъма.

    При „демокрацията“ – ще е това, което виждате.

    А виждате – това, което дишате!
    Прах, студ, мърсотия, болести и ..айде ..

    За едни 500 алчни и глупави човека – се опустоши държавата ..
    Разболяха народа си …
    Защо бе, чугуни?!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *