
Необходими продукти:
картофи 1кг
лук 1 глава
яйца 2 броя
черен пипер 1/2 чаена лъжица
олио 1/2 кафена чаша
ябълки 1/2 кг
захар 2 супени лъжици
канела 1/2 чаена лъжица
брашно 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за немски картофени палачинки е приготвянето на ябълковия мус. Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Залейте ги с ½ чаена чаша вода, добавете и предвидената захар и канелата. Оставете ябълките да поврат 10 минути, след което ги пюрирайте.
Измивате картофите, обелвате ги и ги настъргвате на едро ренде. Обелвате лука и го нарязвате на ситно. В купа смесвате картофите, лука и яйцата, добавяте ½ чаена лъжица сол и черен пипер, както и брашното и разбърквате.
В сгорещеното олио слагате от сместа около две супени лъжици, като внимавате да не напластявате сместа. Запържвате от двете страни до златист цвят. Готовите картофени палачинки поставяте в чиния, в която предварително сте сложили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Картофените палачинки се поднасят докато са топли, заедно с ябълковия мус. На картофените палачинки им отиват и всякакви сосове на основата на майонеза, както и млечни сосове, добра идея е например сос Тартар.supichka.com