Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят почти всички хранителни вещества.
Правилното варене предполага суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят, чак когато омекнат.
Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.
Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.
Стари картофи задължително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички полезни вещества и, когато се обели, витамините остават в сварения картоф.
Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на малки парченца, за да се намали времето за обработка.
За да стане мек, ароматен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в смес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зеленчук надминава и най-добрите очаквания.