Чомлек – вълшебна симфония от вкусове – месо и стъклен мек лук, който с аромата на червени чушки допълва автентичния си вкус.
Необходими продукти за чомлек:
1,5 кг свинско или телешко месо, нарязано на кубчета
2 кг дребен лук
10 необелени скилидки чесън
200 г сини сливи без семките
3 сухи/пресни червени чушки
100 мл доматен сос
100 мл олио
2-3 дафинови листа
1 с. л червен пипер
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Запържете месото за кратко в малко мазнина, долейте вода и оставете да къкри на слаб огън около 30 минути. През това време се добавят червените чушки и дафиновият лист.
След като месото заври, подправете течността на вкус, добавете необеления чесън на тънък слой, за да не се разпадне, след това добавете лука (цели) и сините сливи, след което разбъркайте.
Прехвърляме цялото съдържание на тенджерата в глинен съд, заливаме с гореща вода и доматен сос, затваряме с капак и оставяме да къкри два часа в загрята фурна на 220 градуса. След това махнете капака и оставете да се пече още десет минути.