НОВА СТРУКТУРА НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД! Кметът Илко Стоянов закрива звеното за общинска охрана, увеличава администрацията с още 17 чиновници

Закриване на звеното „Общинска охрана и обществен ред“ в Общинската администрация в Благоевград, в което работят 13 души с ръководител Явор Христов, иска кметът Илко Стоянов. На мястото на това звено той предлага да се разкрие ново – инспекторат към също нова дирекция „Екология и чиста среда“. Инспекторатът ще бъде натоварен с множество контролни функции, като спазване на нормативните актове на ОбС, на законите и наредбите, на договорите, по които общината е страна, ще съдейства на гражданите за предотвратяване на нарушения или преодоляване на последствията от направени такива, ще контролира зимното и лятно почистване на улиците, изпълнение на дейностите по чистотата и озеленяването на общинската фирма „Биострой“, разделното събиране на отпадъци в търговски обекти и фирми, гумаджийници, пунктове за изкупуване на вторични суровини, ще следи за нерегламентирано горене и съвместно с полицията ще контролира потенциални източници на замърсяване на въздуха, ще извършва проверки по сигнали и жалби на граждани, като заедно с контрола ще има правомощия и да санкционира нарушители. В новото звено инспекторат се предвижда да работят до 15 души.

Кметът Стоянов внася за решение в ОбС искането за закриване на звено „Обществен ред и сигурност“  заедно с новата структура на Общинска администрация. Той предвижда увеличаване на чиновниците с нови 17 бройки, като предлага местният парламент да утвърди 168 щата в делегирана държавна дейност, вместо сегашните 154 щата, и 39 позиции администрация с дофинансиране с местни приходи, срещу 36 в момента.  Илко Стоянов залага 2 зам. кметски поста, единият от които – по строителството, вече е зает от инж. Христо Дюлгеров. Градоначалникът предлага от 1 щат в звено „Вътрешен одит“ да станат 3 щата, а общата администрация да се увеличи от 19 на 30 бройки. Разбито по дирекции и отдели, искането на градоначалника включва създаване на нова мегадирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“ с увеличаване на състава от 19 на 30 души, в която заедно с отделите „Счетоводство“ с 11 служители и  „Финанси и бюджет“ с 8 бройки, с 1 повече от досега, влизат „Общинска собственост“ с увеличение от 8 на 10 щата, „Обществени поръчки“ с 8 щата, което е отново с 2 повече, и  отдел „Правно-нормативно обслужване“, който също се увеличава с 2 щата и става с 8 служители. Илко Стоянов представи финансиста Борис Механджийски като бъдещ директор на тази дирекция.

Запазва се Дирекция „Местни данъци и такси“, в която бройките скачат от 19 на 21, но с 2 щата се намалява отдел „Архитектура, проектиране и строителен контрол“ , където заложените работни места са 14, за сметка на това с 1 се увеличават щатовете в отдел „Кадастър, регулация и земеразделяне“ и стават 9.  Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност и строителство“ става отдел с 11 щата, с 4 по-малко от сегашните, но от нея се изважда екологията, която се извежда в нова дирекция – „Екология и чиста околна среда“, начело с досегашния гл. еколог инж. Диана Стефанова, с 11 души състав, без да се броят служителите в новия отдел „Инспекторат“. Запазва се числеността от 13 души на Дирекция „Европейски проекти и програми“ и на отдел „Гражданско състояние и регистрация“ – 8 души.

В администрацията, дофинансирана с местни приходи, се учредяват две нови дирекции – „Информационно и административно обслужване“, начело на която застава Дейвид Арабаджиев, който е съпруг на сестрата на общинския съветник д-р Велчев. Той ще ръководи 20 души състав: нов отдел „Информационно обслужване“ с 9 служители, в отдел „Канцелария“ се запазват сегашните 7 щата, а от административното обслужване на ОбС остават само 3 щата, като се вади този на юрист, който минава на граждански договор. Открива се нов щат за гл. експерт защита на данните, запазва се позицията на гл. специалист охранително- мобилизационна подготовка. В новата дирекция „Икономическо развитие“, за чийто ръководител бе представена общинската съветничка Гергана Муртова, са заложени 13 щата. До момента това бе звено от 4-ма чиновници. Връща се в структурата на общината длъжността гл. експерт „Здравеопазване“, а звената „Социални дейности“, „Образование и иновации“ и „Култура спорт и туризъм“ стават дирекции, които ще се оглавят съответно от Емилия Халилова, Дамян Качулски и Силвия Домозетска.

В новото щатно разписание, предложено от кмета Илко Стоянов, няма звено „Връзки с обществеността“, в което в момента работят 4 човека.

В проектоструктурата липсва щатът за обществен посредник, който в момента с решение на ОбС заема проф. Валентин Василев.

Новата структура на Общинска администрация и искането за създаване на звено „Инспекторат“ ще се дискутират на предстоящата в петък сесия на ОбС – Благоевград.

Изненадващо снощи, в края на работния ден, стана ясно, че кметът Илко Стоянов е направил промени в предложената нова структура на Общинската администрация, които се очаква да станат ясни днес.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Призборко

    Изпълнение на предизборните обещания към спонсорите – уреждане на рода, партийци, близки, любовници и разни тути-кванти. Честито на тези, които го избраха! очаквайте изненади за данъчите догодина! Все пак, трябва да осигурим заплатите на новите роднини…

    Отговори
  2. Без изненада

    Пременил се Илия…изборите минаха, кой се минал-минал се.Всичко нагоре! Бюрокрацията ще достигне невиждани висоти. За щастие има само половин мандат.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *