Новият площад на Якоруда се срути 2 месеца след завършването, кметът Н. Кафелов чака ново служебно порше с цвят черен металик

Кметът на бедната община Якоруда Нуредин Кафелов си поръча ново служебно порше, цвят черен металик. Поръчката мина през търг, на който единственият кандидат беше „Порше лизинг Бг“. Колата е с електронна система за контрол на сцеплението и блокировка на диференциала, асистент при потегляне по наклон, паркинг сензори, въздушни възглавници за всички места и отделно за коленете на водача, система за разпознаване на умората, автотелефон, асиметрично делима задна облегалка, автоматично затъмняване на вътрешното и външното огледало и т. н.

Стойността на новото служебно бижу, което още не е пристигнало в Якоруда, е 75 743 лв. Първата вноска от 11 655 лв. без ДДС вече е платена според договора, останалите пари ще се плащат 60 месеца /5 години/ на равни месечни вноски. Заради лизинга фирмата ще прибере 4464 лв. от лихви. Последната вноска от 11 655 без ДДС ще бъде платена през есента на 2025 г. – до месец след изтичане на лизинговия договор. Дотогава е и гаранционният срок на автомобила.

Още през февруари Кафелов си направи устата пред ОбС – Якоруда за обновяване на автомобилния парк, защото използваният в момента от администрацията „Фолксваген Пасат” е с пробег над 500 000 км, технически неизправен, морално остарял и негоден за по-дълги пътувания. На сесия тогава градоначалникът не уточни каква точно кола търси, само спомена, че изборът на марката ще е между „Опел”, „Фолксваген” и „Шкода”.

На предстоящата сесия в сряда съветниците от крехката опозиция в Якоруда се надяват да разберат подробности за сделката, защото в крайна сметка колата ще се плаща от бюджета на общината. Не е ясно дали на заседанието ще присъства Кафелов, за да им даде разяснения, защото за 8 месеца от началото на годината до момента той е бил само на 2общински сесии.

Междувременно в дневния ред на питанията влезе и площадът на Якоруда, който преди дни изненадващо пропадна, въпреки че строителството му свърши само преди 2 месеца.  Дупката зейна, след като се срути огромният цветарник, направен на моста над река Гниле, която минава през града.  Според якорудчани само в цветарника били излети 3 самосвала бетон и отделно земна маса. Огромната тежест срутила съоръжението, което е над кухина, в резултат на което се наложило да се събори и останалата част на моста, която се напукала след срутването. В  момента мястото е едно от най-опасните за минаване, а хората се притесняват, че жълтите ленти около него не са никаква спирачка за децата им и всеки момент може някое от тях да падне. Съветниците пък се тревожат, че ремонтът на ремонта ще бъде отложен за следващата пролет, защото идва доста неподходящият за строителство зимен сезон, а дотогава дупката ще трябва да се заобикаля. Припомняме, че модернизацията на градския площад в Якоруда бе възложена миналата година с обществена поръчка, която спечели единственият кандидат – „Билдинг компани“ ЕООД. Фирмата е на бившия общински съветник от Дъбница Бисер Узунов, който е любимият строител на Н. Кафелов и по време на неговото управление е усвоил обществени средства в размер на стотици хиляди левове. Само ремонтът на якорудския площад бе 867 388 лв., а финансирането – европейско.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *