НОВОГОДИШНО! Въпреки разнобоя в Общинския съвет сурвакат дупничани с по-високи данъци

Общински съвет – Дупница сурвака дупничани с по-високи данъци. В последния работен ден от годината общинските съветници ще гласуват увеличение на данък сгради и такса смет. Очаква се извънредна сесия, насрочена от председателя на ОбС – Дупница Костадин Костадинов за 30 декември с дневен ред: Точка 1. Докладна записка от инж. Методи Чимев – кмет на община Дупница, относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето на местните такси и цени на услуги и администрирането им на територията на община Дупница /наредбата/; Точка 2. Докладна записка от инж. Методи Чимев – кмет на община Дупница, относно одобряване на годишна план-сметка за разходите по третиране на битови отпадъци и поддържане чистота територията на община Дупница за 2020 г. и определяне на годишния размер на такса битови отпадъци за 2020 г.; Точка 3. Докладна записка от инж. Методи Чимев – кмет на община Дупница, относно приемане на Наредба за изменение на Наредбата за определянето на местните данъци на територията на община Дупница.

Няма единомислие обаче сред местните управници за предложеното увеличение. На 23 декември докладната е разглеждана в икономическата комисия с председател Вергил Кацов, общински съветник от „Народен съюз”. След дебат по темата представителят на БСП в икономическата комисия Станислав Павлов е гласувал против покачването на такса смет и данък сгради. Представителят на „Глас народен“ Миглена Вельова е гласувала с „въздържал се“.

Председателят на икономическата комисия Вергил Кацов заяви пред „Струма“: „На заседанието на икономическата комисия присъстваха всички членове, но не се взе единодушно решение и дебатът ще бъде в заседателната зала. Увеличението на такса смет по селата ще е с 35 ст. на месец. В централна градска част цената скача с 1,70 лв. на месец. Увеличението не е драстично. В момента има пробойна в бюджета на общината. Очаква се с увеличението в общинската хазна да влязат около 600 000-700 000 лв. Гражданите на общината трябва да разберат, че за да има чисти улици и без дупки, трябва да заделят от собствените си средства за по-високи данъци, за да имат повече удобства. Увеличението не е драстично и всеки ще може да си плати“, заяви В. Кацов. Той изрази съмнение, че не всички общински съветници ще присъстват на последната за тази година сесия, тъй като са празнични дни.

Общинският съветник от „Глас народен“ Георги Градевски коментира защо съпартийката му Миглена Вельова е гласувала с „въздържал“ се: „В нашата група общински съветници решихме да се запознаем по-обстойно с доводите на вносителя на докладната и по време на заседанието ще стане ясно дали ще гласуваме „за” увеличението или „против”. С предложеното увеличение на данъка и таксата ще се увеличат плащанията за парцели, което ще доведе до отлив на желаещи да инвестират в общината…“, заяви Георги Градевски.

От БСП ще гласуват против увеличението да такса смет и данък сгради, съобщиха от централата в Дупница. Д-р Пламен Соколов не пожела да коментира за „Струма“ как ще гласуват той и неговият съпартиец Костадин Севдин.

И общинските съветници от БСП и „Глас народен“ да гласуват против, 8-те общински съветници от ГЕРБ, петимата общински съветници от СДС, Вергил Кацов и Лорета Николова от „Народен съюз“, Йонко Гергов от „Зелените“ и трима общински съветници от БДЦ правят мнозинство и докладната ще мине, коментираха запознати.

Както „Струма“ писа, предложението на общината е да се увеличи такса смет от 3,48 промила на 4,4 промила. Така собствениците на жилище от 80 кв.м в центъра на града през 2020 г. ще плащат с 20,28 лв. повече от предходната година, когато такса смет е струвала на данъкоплатците в центъра на града 69,53 лв. Това е таксата за живеещи в първа зона. Дупница е разделена на три зони. Във втора и трета зона увеличението за жилище от 80 кв.м е съответно от 41,82 на 54,08 лв. и от 34,74 лв. на 44,92 лв.

Според кмета на общината Методи Чимев увеличението на данък сгради се налага поради нарасналите изисквания на граждани и фирми за подобряване на инфраструктурата на общината.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *