Нов бунт срещу Макрон

Хиляди излязоха на протест във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за задължителна Covid ваксинация на здравните работници и за изискване за сертификат за влизане в барове, ресторанти и киносалони.

Париж, Марсилия, Лион, Лил – в редица големи и малки градове във Франция имаше протести. В демонстрациите участваха и активисти на  „жълтите жилетки“ в опит да вдъхнат нов живот на антиправителственото движение, съобщава Стандарт.

Тази седмица Еманюел Макрон представи пакет от мерки за борба с бързо растящия брой Covid инфекции. Протестиращите ги определиха като нарушаване на свободата на избор. „Имам суверенитет върху тялото си“, казва една от протестиращите в Париж.

Протести срещу плановете на Макрон имаше и по-рано тази седмица, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

При посещение в югозападна Франция премиерът Жан Кастекс заяви, че ваксинацията, която не е задължителна засега, е единственият начин за борба с коронавируса. И въпреки протестната вълна проучване, оповестено вчера, посочва, че над 60% от французите са съгласни със задължителната имунизация на здравните работници, както и за влизане в публични затворени пространства само със сертификат.

Франция връща ограниченията за неваксинираните, пристигащи от няколко държави. В края на юни броят на новите случаи във Франция падна до 2000 за денонощие, а сега е почти 11 000 на ден. Около 55% от французите са получили първа доза от ваксина срещу Covid-19, а с две дози са малко на 44 на сто, което властите оценяват като недостатъчно, за да бъде спряно разпространението на вируса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *