
Целият свят изглежда е в търсене на идеалната диета. Най-различни режими придобиват популярност през определен период от време. Който и да изберете обаче, изглежда, че истината се корени в най-простите неща. Да вземем поговорката: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. Към днешна дата последните научни изследвания и тенденции в храненето доказват, че това е абсолютно вярно.
Ако все пак не можете да пропуснете вечерята, в следващите редове ви предлагаме няколко лесни идеи как да си я приготвите, при това във вариант, който съдържа само 400 калории. Ето ги и тях:
Индийска яхния от сладък картоф, леща и спанак
Необходими продукти:
- 400 г сладки картофи;
- 250 г червена леща;
- 600 мл зеленчуков бульон;
- 80 г спанак;
- 4 глави лук (за сервиране);
- 1 глава червен лук (нарязан на ситно);
- 1 скилидка чесън;
- корен джинджифил (с размер на палец);
- 1 люта чушка;
- 1 ½ ч. л. куркума;
- 1 ½ ч. л. кимион;
- 1 с. л. сусамово олио;
- шепа босилек
Загрейте мазнината в дълбок тиган с капак. Добавете ситно нарязания червен лук. Намалете температурата за готвене и го задушете за около 10 минути. Към него добавете чесъна и джинджифила, и гответе за около минута. Добавете куркумата и кимиона и гответе още минута. Нарежете сладките картофи, прибавете ги и разбъркайте добре, докато те поемат подправките. След това сложете и лещата, заедно със зеленчуковия бульон. Загрейте до кипване, а след това намалете температурата, сложете капака и гответе докато лещата омекне, но картофът все пак е запазил формата си (около 20 минути). Опитайте на вкус и ако трябва, добавете подправки. След това сложете и спанака и разбъркайте много леко. Отгоре добавете лука, нарязан на 4 диагонални парчета, заедно с босилека. Оставете яхнията да изстине и след това сервирайте.
Дадените продукти са за 4 порции. Всяка порция съдържа около 400 калории/ 18 г протеин/ 65 г въглехидрати.
Леща с къри и карфиол
Ще ви трябват:
- 1 с. л. зехтин;
- 1 голяма глава лук;
- 3 с. л. къри паста;
- 1 ч. л. куркума;
- 1 ч. л. синапено семе;
- 200 г червена леща;
- 1 литър зеленчуков бульон (или 1 литър вода с 2 кубчета пилешки бульон);
- 1 глава карфиол, нарязан на розички;
- 1 голям картоф;
- 3 с. л. кокосово кисело мляко;
- кориандър;
- лимон;
- кафяв ориз за сервиране.
В дълбок тиган загрейте мазнината, добавете нарязания на ситно лук и гответе докато омекне. Добавете къри пастата, подправките, лещата и разбъркайте добре. Изсипете бульона, гответе за около 20 минути и после добавете карфиола и картофа. Ако е нужно, добавете малко вода. Гответе още 15 минути, докато всички съставки омекнат. Добавете кокосовото мляко, кориандъра и малко лимонов сок. По желание, задушете кафяв ориз и сервирайте.
Дадените продукти са за 4 порции. Всяка порция съдържа около 380 калории/ 23 г протеин/ 50 г въглехидрати.
Лесно ризото с бекон и грах
Ще ви трябват:
- 1 глава лук;
- 2 с. л. зехтин;
- ½ ч. ч. масло;
- 300 г бекон;
- 300 г ориз за ризото;
- 1 литър горещ зеленчуков бульон;
- 100 г замразен грах;
- настърган пармезан за сервиране.
В дълбок тиган загрейте зехтина и маслото. Добавете към тях лука, който трябва да е нарязан на много ситно. Запържете докато придобие златен загар. Нарежете бекона и го добавете. Гответе около 5 минути. Прибавете ориза и бульона. След като всичко заври, намалете температурата и гответе 15-20 минути под капак, докато ориза омекне. Добавете граха, разбъркайте и овкусете.
За да стане готов ще са му необходими само 3 минути. Сервирайте и поднесете с прясно настърган пармезан.
Дадените продукти са за 4 порции. Всяка порция съдържа около 400 калории/ 14 г протеин/ 64 г въглехидрати.