Обвиняем за проявена жестокост и причиняване на смърт на овчарка в района на Гоце Делчев е предаден на съд

 Териториално отделение – Гоце Делчев при Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд Г.Ц. за извършено от него престъпление по чл. 325б, ал. 1 от НК.

            Обвиняемият Г.Ц. бил на лов. Приключил около 20 ч. и тръгнал с автомобила си, като след него тичало кучето му, порода английски сетер. Наближавайки главния път в района на местността „Летището“ до гр. Гоце Делчев, той спрял автомобила си и слязъл, за да прибере животното в клетка. Забелязал друго куче, порода северноазиатска овчарка, което нападнало неговото.

Обвиняемият взел ловния си автомат, заредил го с ловни патрони и произвел изстрел. Овчарката извила, отскочила назад и се затичала към стопанина си М., който се намирал наблизо. Тогава Г.Ц. произвел втори изстрел по кучето, вследствие на което то се претърколило.

Стопанинът на пострадалото животно се възмутил от действията на обвиняемия. Между двамата мъже възникнал конфликт. М. се опитал да го спре и го предупредил, че ще се обади в полицията. Г.Ц. успял да се качи в колата и напуснал местопроизшествието.

Пострадалото куче веднага било закарано при ветеринарен лекар, който го прегледал и установил две рани – на левия крайник и на гърба. Овчарката била в изключително тежко състояние и починала, докато й била оказвана медицинска помощ.

По случая е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление. Била е назначена ветеринарномедицинска експертиза. Според заключението й смъртта на кучето, порода средноазиатска овчарка, се дължи на остра кръвозагуба и вероятно засягане на вътрешни органи – бял дроб, кръвоносно съдове, сърце, които са били причинени от огнестрелно оръжие.

            От извършената съдебно-оценителна експертиза е видно, че стойността на средноазиатска овчарка е 1350 лева.

Обвиняемият Г.Ц. е бил привлечен към наказателна отговорност за проявена жестокост към гръбначно животно, по смисъла на Закона за защита на животните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *