Общинският съветник д-р П. Янкулски поиска оставката на кмета на Благоевград: С бездействието си и с безразличното си отношение г-н Томов застраши живота на всички пациенти на хемодиализа

Оставката на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов поиска вчера с отворено писмо до медиите и самия градоначалник общинският съветник д-р Павлин Янкулски. Ето и пълния текст на писмото, публикуваме го без корекции.
„Като Общински съветник и гражданин, смятам, че Община Благоевград има належаща нужда от един отговорен и компетентен Кмет, който да взема адекватни решения в кризисната ситуация. За съжаление, аз имам други впечатления.
Г-н Томов, призовавам Ви да си подадете оставката възможно най-скоро. С действията и бездействията си, компрометирате работата на общинската администрация и на Общинския съвет, и действате в ущърб на гражданите, които са Ви гласували доверие”, пише в писмото д-р Янкулски и добавя:
„Наскоро разбрах, че хемодиализата към болницата в Благоевград от 7 души персонал е останала само с един – всички останали или са болни с коронавирус, или са под карантина. След разговори със специалисти, имахме предложение няколко медицински сестри, които са работили преди в това отделение да се върнат временно на работа. Веднага отидох при г-н Томов с молба да разговаряме и да търся съдействие. Бях втрещен, той изобщо не ме прие, дори след като го уведомих за ситуацията.
Ако и последният човек от персонала се беше разболял, тогава кой щеше да се грижи за тези болни? И как ли се е чувствал този медицински специалист, като цялата тежест от терапията и грижите са оставени само на него? Разминахме се на косъм от най-лошото…
С бездействието си и с безразличното си отношение  г-н Томов в този случай застраши живота на всички пациенти на хемодиализа.
Мисля, че най-важната задача за общинското ръководство и Общинския съвет е да се грижат за гражданите на общината, да извличат приоритетите, които са за деня и да наблягат най-много на тях. За жалост, случаят с отделението по хемодиализа е само един пример за безхаберното отношение на Кмета към влошената епидемиологична обстановка в общината. Господин Томов не разбира и не иска да разбере колко сериозен е проблемът с това заболяване.
Трябваше да минат три седмици и сериозен медиен и обществен натиск, докато кметът приеме моето предложение зала „Яворов“ да се предостави на болните пациенти пред РЗИ, чакащи за направление на минусовите температури.  
Още през пролетта, когато аз и моя колега К. Ваклинов алармирахме и търсихме подкрепа, ние бяхме посрещнати с неразбиране.
Всички чухме тогава и коментарите на г-н Томов за този вирус в медиите, той оспорваше резултатите от лабораторни изследвания, твърдеше, че го е прекарал и не е страшно, че не е работа на общината да се занимава с този проблем.
В допълнение и всички опити на Консултативния съвет за борба с Ковид-19 да се ограничи разпространението, бяха умишлено саботирани от кмета с думите: „Нали има здравна комисия!“. Да, но проблемите не са само здравни, проблемите са и социални, и организационни, и още много други.
На писмено питане какви решения са взети от Щаба за борба с коронавируса до момента от кмета нямаме никакъв отговор… Не е случайно, че г-н Томов в течение на времето загуби и подкрепата на мнозинството в Общинския съвет.
Моите впечатления от работата на г-н Томов като началник на Общинския щаб за борба с коронавируса са, че най-важно за него беше до колко часа ще работят заведенията до 22 или до 23 часа и да се поливат булевардите с разредена белина – две напълно безсмислени действия”.  
Потърсен за коментар на отправените от д-р Янкулски нападки, кметът инж. Румен Томов заяви:

„Поддържам непрекъсната връзка с директорите и управителите на всички болнични заведения в града и съм наясно с всички проблеми, които те ежедневно срещат в работата си. Направих и невъзможното с увещания и обещания в лични разговори с медицинските работници, които са на мое подчинение, да се включат в помощ на лечебните заведения, но за съжаление законът не ми позволява да ги командировам на друго място и да упражня насилствена принуда. Вярно е, че с г-н Янкулски не съм разговарял в кабинета си по темата, защото го направих пред кабинета си, казал съм му всичко това и той е наясно със ситуацията. Впрочем той е медицинско лице и би било добре сам да даде личен пример, като се включи в помощ на медиците в здравните заведения.

Р. Томов

Що се отнася до ползването на зала „Яворов”, в качеството си на кмет съм провел разговор с един от ръководителите на РЗИ, доктор и епидемиолог. Категоричното становище на РЗИ експерта бе, че така сами ще създадем ново огнище на зараза, а точните думи бяха: „Ще си хвърля дипломата, ако това не се случи!”. Въпреки това предоставих залата на РЗИ и те преценяват дали ще я ползват, или не.

По повод нападките за решенията на кризисния щаб ще отбележа, че те се оформят в моя заповед веднага след всяко заседание и се огласяват чрез медиите и на сайта на общината. В работата на кризисния щаб участват ръководителите на организации, а решенията се взимат с гласуване и при постигане на консенсус. Ролята на кризисния щаб е да подпомага здравното министерство и Националния оперативен щаб. Извън правомощията на Общинския кризисен щаб е да налага мерки като предложеното от Комисията към ОбС затваряне на Благоевград за 3 седмици.

Най-важното, което в момента има значение, са само и единствено делата, а не думите. Искрено се надявам г-н Янкулски да откликне на апела на колегите си и да се включи с действия, не само с думи, в борбата им за преодоляване на кризата. Времето на декларации и политическо говорене изтече. Дела трябват!”, категоричен бе кметът на Благоевград инж. Румен Томов.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ох Боли

    Много смешници в този Общински съвет, много! Така е, защото не знаят защо са там и какво трябва да правят. Защо ли похарчиха толкова пари на спонсорите за да купуват гласоподаватели? Кмета не е човека, който да решава проблемите на държавата, която е назначила управителят на болницата, въпреки това помага, колкото му позволяват възможностите. Защо не реагират тези съветници на липсата на пари от последното раздаване на мутрата, или не смеят да питат управляващите? Такава наглост до сега не е било…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *