Необоходими продукти: |
1 килограм овче месо 2 глава стар кромид лук 2 чаени чаши ориз 2 супени лъжици олио 1 супена лъжица краве масло сол, няколко зърна черен пипер, млян черен пипер, магданоз и джоджен на вкус |
Начин на приготвяне |
1. Месото се измива и поставя в тенджера под налягане, в тенджерата се слага 1 главата лук (цяла), и зърната черен пипер; 2. Наливат се 3 чаени чаши гореща вода, леко подсолена, тенджерата се затваря и поставя на котлона, в началото на силен огън, а когато започне да съска, огънят се намаля и месото се вари още 50 минути; 3. След това свареното месо се изважда и нарязва на малки парчета, бульонът се прецежда и допълва до 3 чаени чаши с гореща вода; 4. В измитата и подсушена тенджера под налягане се загрява олиото и почистеният и измит ориз се запържва в него; 5. Добавя се нарязаното месо, ситно нарязани лук (втората глава), магданозът и джоджен, посолява се на вкус, поръсва се черният пипер и се налива горещият бульон (допълнен, ако е необходимо до 3 чаени чаши с гореща вода); 6. Тенджерата отново се затваря и когато започне да съска котлона се намалява и се задушава още 6 минути; 7. След това се отстранява от котлона, изпуска се парата като вентила внимателно се повдига и чак тогава тенджерата се отваря; 8. Добавя се маслото похлупва се тенджерата с порцеланова чиния (или подходящ похлупак) и така се оставя да постои докато оризът напълно попие течността. |