Овнешко с ориз

Необоходими продукти:
1 килограм овче месо
2 глава стар кромид лук
2 чаени чаши ориз
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица краве масло
сол, няколко зърна черен пипер, млян черен пипер, магданоз и джоджен на вкус
Начин на приготвяне
1. Месото се измива и поставя в тенджера под налягане, в тенджерата се слага 1 главата лук (цяла), и зърната черен пипер;
2. Наливат се 3 чаени чаши гореща вода, леко подсолена, тенджерата се затваря и поставя на котлона, в началото на силен огън, а когато започне да съска, огънят се намаля и месото се вари още 50 минути;
3. След това свареното месо се изважда и нарязва на малки парчета, бульонът се прецежда и допълва до 3 чаени чаши с гореща вода;
4. В измитата и подсушена тенджера под налягане се загрява олиото и почистеният и измит ориз се запържва в него;
5. Добавя се нарязаното месо, ситно нарязани лук (втората глава), магданозът и джоджен, посолява се на вкус, поръсва се черният пипер и се налива горещият бульон (допълнен, ако е необходимо до 3 чаени чаши с гореща вода);
6. Тенджерата отново се затваря и когато започне да съска котлона се намалява и се задушава още 6 минути;
7. След това се отстранява от котлона, изпуска се парата като вентила внимателно се повдига и чак тогава тенджерата се отваря;
8. Добавя се маслото похлупва се тенджерата с порцеланова чиния (или подходящ похлупак) и така се оставя да постои докато оризът напълно попие течността.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *