Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и реда за нейното провеждане. Повод са сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Ковачева отбелязва, че един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване.

Тя посочва, че причина за това най-често е изискването на текст от Наредбата за медицинската експертиза, според който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години.

Омбудсманът акцентира, че в голяма част от случаите съпътстващите увреждания, които налагат периодичното преосвидетелстване на граждани, нямат решаващо значение при определяне на общия процент трайно намалена работоспособност или вида и степента на увреждане, а нерядко изобщо не участват при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и дефинитивното увреждане.

В препоръката си до здравния министър, омбудсманът настоява и за засилване на контрола върху дейността на органите на медицинската експертиза, да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи.

Ковачева заявява също, че е необходимо навременно да се осигурят на здравноосигурените лица всички необходими изследвания и консултации за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Омбудсманът настоява за проверки на всички регионални картотеки на медицинската експертиза и ТЕЛК в страната за осигуряване на достъпна среда – пред и в сградите, за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *