ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ! Детската престъпност в Пиринско расте, кражба от магазин, дрога и повреждане на чуждо имущество най-честите им престъпления

Детската престъпност в Пиринско е нараснала сериозно в сравнение с 2015 г., сочат данните от Националния статистически институт. През 2016 г. броят на водените на отчет в Детските педагогически стаи /ДПС/ малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления е нараствал с 6,5% в сравнение с предходната година и техният брой вече е 358. Това прави по 120 на всеки 10 000 души от населението от областта. 138 деца са попаднали в системата за пръв път, което е нарастване със 17,9% на новозаведените в сравнение с 2015 г.
По-голямата част от водените на отчет – 73,2%, са във възрастовата група от 14 до 17 г., а останалите са между 8- и 13-годишни. Повечето са момчета – броят им през 2016 г. е 311, което е 86,9%.
От миналогодишните клиенти на инспекторите 78 са снети от отчет за поправяне в поведението, а 50 са отпаднали поради навършване на пълнолетие.
Най-честите причини, поради които хлапетата попадат в Детска педагогическа стая, са бягство /от дома, приемното семейство или специализираната институция, в която живеят/ – 25%, следват тормоз и хулиганско поведение на обществено място – по 9%. Най-разпространените престъпления сред малолетните и непълнолетните пък са кражбите – за това в полицията са попаднали 175 деца, като повечето от тях са се пробвали в търговски обекти. Следват престъпления, свързани с наркотици – 20 случая, повреждане на имущество – 19, телесна повреда – 11, кражба на кола – 8, хулиганство – 6, блудство – 3, грабеж – 2.
Обратната статистика – на малолетни и непълнолетни, пострадали от престъпления, също е доста тревожна. 30 от децата са станали жертва на кражба, следват пострадалите от нанесени телесни повреди – 5, има и 4-ма, с които са блудствали.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *