Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата. Денят на Европа е посветен на мира и обединението. Той е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Чества се с различни събития в повечето държави членки на Европейския съюз. Празникът се използва като възможност хората да бъдат информирани за дейността на Евросъюза и да подкрепят евроинтеграцията, пише Агенция „Фокус”. 

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9-и май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута.

Краят на Втората световна война – в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Днес държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано през деня Радев и Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *