Отбелязват се 552 години от връщане мощите на Св. Иван Рилски

В Рилския манастир днес тържествено отбелязват 552 години от връщането на мощите на Св. Иван Рилски от старата българска столица Търново в Рилския манастир. През 1195 г. българския цар Асен тържествено ги пренася от град Средец в престолния си град за утвърждение на царството му, закрила и подкрепа на вярващите. През 1469 г., след официално разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца в основания от него манастир. Събитието е подробно описано от средновековния български книжовник Владислав Граматик. От него става ясно, че традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски.

Духовните тържества по повод летния празник на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски Чудотворец започнаха вчера с всенощно бдение, което продължи до 2 часа след полунощ. Песнопенията бяха изпълнени от български и румънски хор.

Днес в Рилския манастир се отслужва Света Божествена литургия в чест Рилския Чудотворец. Литургията оглави Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, в съслужение с игумена на манастира – Адрианополският епископ Евлогий, братството от Светата обител, свещеници и духовници от различни краища на страната, с молитвеното участие на богомолния народ.

Игуменът на манастира епископ Евлогий посочи, че Рилската света обител е с отворени двери и всеки е добре дошъл, за да получи укрепване на физическите и духовните си сили, да получи благословението на светеца и с надежда да има по-малко болести и изпитания за българския народ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *