Откриха нов щам на COVID-19 с тройна мутация

Тройна мутация на коронавируса, предизвикана от обединение на три различни щама на COVID-19, е регистрирана в три района на Индия, съобщи ТАСС, като се позовава на изявление на експерти пред индийския телевизионен канал Ен Ди Ти Ви.

Те заявиха, че новият вариант на вируса вече се разпространява в щатите Махаращра и Западна Бенгалия, както и в националната територия Делхи, където е разположена и столицата.

„Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора”, каза професорът по епидемиология Мадхукара Паи. Неотдавна в Индия бе установена двойна мутация на новия коронавирус, предава БТА.

Според експертите ръстът в заболеваемостта в страната, както и в света, е предизвикан от новите варианти на коронавируса. Но в Индия сега секвениране на генома се извършва на по-малко от един процент от случаите, каза проф. Паи.

Доколко опасна и смъртоносна е новата тройна мутация ще стане ясно единствено след допълнителни изследвания. В момента всичките 10 лаборатории на територията на Индия се занимават с изследвания на генома на коронавируса, отбеляза Ен Ди Ти Ви. Повече от 15,6 милиона души в Индия са се разболели от коронавирус от началото на пандемията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *