Отпада тестването след 14-дневната карантина

Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си. 

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

„Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа“, допълни д-р Пенчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че една от следващите мерки, които експертите предстои да обсъждат, е намаляването на срока на карантината. „Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7“, каза доц. Кунчев.

Той цитира и данни на Европейския център по контрол на заболяванията, според които България е на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от COVID-19 в Европа. У нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000.

На Балканите сме още по-напред в класацията по заболеваемост – на пето място. По-тежко е положението в Румъния, Република Македония, Босна и Херцеговина и Албания. Страната ни заема четвъртата позиция по смъртност на полуострова след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.

„Заболеваемостта у нас е със средния за Европа ръст. България все още е в зоната с най-светлия оранжев цвят. Оформя се обаче една група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”, заяви още доц. Кунчев.

Преди това здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че няма да се затягат мерките. „Искам да кажа на българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу COVID-19“, заяви проф. Ангелов. Продължава контролът за спазването на наложените вече мерки.

Министър Ангелов обясни, че 14% заетостта на леглата в COVID-отделенията и 5% – на леглата в интензивните структури. В момента има концентрация на пациенти в Бургаска и Благоевградска област. 

1263 лекари са се заразили с коронавирус от началото на епидемията у нас, съобщиха още от щаба.

Относно училищата ситуацията не е притеснителна, уверяват експертите.

„Доказа се, че при спазване на мерките, училищата могат да бъдат едно безопасно място. Към момента са засегнати около половин процент от учителите и учениците”, каза главният държавен здравен инспектор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *