ОЧАКВАН ХОД! Трима от кандидатите за ректор на ЮЗУ атакуват избора на проф. Б. Юруков с обща жалба в Административен съд

Изборът на проф. д-р Борислав Юруков, който беше преизбран повторно за ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, влезе в съда. Тримата кандидати за ръководният пост – бившите зам. ректори проф. д-р Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, както и ексректорът проф. д-р Иван Мирчев, оспорват избора с обща жалба, която вчера постъпи в Административен съд. Делото е заведено, но засега е оставено без движение, тъй като не е внесена държавната такса, научи „Струма“. Иван Мирчев Изборът на проф. д-р Борислав Юруков, който беше преизбран повторно за ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, влезе в съда. Тримата кандидати за ръководният пост – бившите зам. ректори проф. д-р Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, както и ексректорът проф. д-р Иван Мирчев, оспорват избора с обща жалба, която вчера постъпи в Административен съд. Делото е заведено, но засега е оставено без движение, тъй като не е внесена държавната такса, научи „Струма“.

Проф. Борислав Юруков беше преизбран за ректор от 171 членове  на Общото събрание на ЮЗУ, което се проведе на 27 ноември. Кандидатите за ректор на най-голямото висше училище в Югозападна България бяха петима. Проф. д.н. Иван Мирчев получи подкрепата на 65 от членовете на Общото събрание. За проф. д-р Георги Апостолов гласуваха 42-ма. Проф. д-р Антони Стоилов получи 15 гласа, а за доц. д-р Траян Попкочев гласуваха трима.

Освен ректор бяха избрани председател и заместник-председател на Общото събрание на Югозападния университет. За председател с 262 гласа „за“ бе избрана проф. д-р Габриела Белова – заместник-декан на Правно-историческия факултет. С 235 гласа „за“ заместник-деканът на Природо-математическия факултет проф. д.н. Марио Митов беше избран за заместник-председател на Общото събрание.

Преди провеждане на изборите в Административен съд – Благоевград имаше жалба от зам. ректора на ЮЗУ  „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов, в която той оспорваше решенията на Академичния съвет от 6 ноември, в което участвал и той, относно предприетите действия по организиране на Общо събрание на университета за избор на ръководни органи и определяне на структурния състав на членовете на Общото събрание на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Съдия Димитър Узунов обаче остави жалбата без разглеждане поради недопустимост. Решения на Академичния съвет могат да се обжалват пред съда, когато представляват индивидуален, общ или нормативен акт, както и жалбоподателят да има пряк и непосредствен правен интерес от обжалването им. В случая тези условия за допустимост не са налице, счете съдия Узунов. Взетите решения не са индивидуални актове, а междинни, защото се явяват част от процедурата по свикване на Общото събрание и организационно-техническата му подготовка, с оглед избор на ръководни органи на висшето училище.

Проф. Апостолов в качеството му на член на Академичния съвет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, присъствал и участвал при приемане на оспорените решения, не притежава законово регламентирано право да оспорва решенията на колективния орган за управление на висшето училище, в чийто състав участва. Съгласно разпоредбата на чл. 30, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 от Закона за висшето образование Академичният съвет е орган за ръководство на учебната и научната дейност на висшето училище, състои се от 25 до 45 членове и включва представители на академичния състав, работещи на основен трудов договор с висшето училище, студенти, докторанти и служители, като хабилитираните лица в Академичния съвет са не по-малко от 70 на сто от наличния състав, а представителите на студентите и докторантите – 15 на сто от състава на Академичния съвет. Академичният съвет на висшето училище е колективен орган за ръководство на учебната и научната дейност, членовете му участват при формиране волята на органа чрез гласуване, като приетото решение е решение от името на органа, а не решение на отделните негови членове. По тези съображения членовете на Академичния съвет нямат и не могат да имат правен интерес да оспорват приетите решения, независимо дали и как са участвали в гласуването.

Константна е съдебната практика, че членовете на колективни органи в това си качество нямат пряк и личен интерес да обжалват решенията на органа, от чийто състав са. Наличието на годен за обжалване административен акт и правният интерес от оспорването са абсолютни процесуални предпоставки, за които съдът следи служебно. При липсата им подадената жалба следва да бъде оставена без разглеждане и съдебното производство прекратено. С тези мотиви жалбата на проф. Апостолов бе оставена без разглеждане и делото прекратено.

Как ще се развие съдебният казус по оспорването на избора за ректор на ЮЗУ – Благоевград, предстои да разберем.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. д-р Дулитъл

    Този е втори „свищовски Исус“, както го нарича министъра на образованието. Дано бързо го отсвири, както направи и със самозабравилия се Величко Адамов!

    Отговори
  2. преподавател

    Хората в този университет, са мишки и не заслужават борбата за правда, която тези 3-ма мъже водят. Имаха възможност на 27.11 да гласуват по съвест, но те не го направиха, сега заслужават „професорът“ и „ректор“ да бъде свален от власт и новоизбраният, който и да е той, да измете всички тези 171 подлоги от университета.

    Отговори
    1. Преминаващ

      Напълно съгласен с констатацията! Такова очевадно безправие и наглост е извън всякакви норми. Този самозван „професор“, който е пенсионер, изобщо няма право да се кандидатира дори за изборен пост, камо ли да бъде „избран“ от наредените на хранилка „приоданци“-пенсионери от София, бивши генерали, служебни премиери и прочее нагаждачи и лизачи. Позор за всички, гласували за тази отрепка, абсолютен некадърник и крадец!

      Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *