Панакота с ягоди

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ЗА ПЪРВИЯ ПЛАСТ
  • ягоди – 500 г
  • вода – 500 мл
  • захар – 100 г
  • желатин – пакетче за 500 мл течност
  • ЗА ВТОРИЯ ПЛАСТ
  • прясно мляко – 400 мл
  • течна сметана – 450 мл
  • захар – 100 г
  • шоколад бял – 100 г
  • желатин – 2 пакетчета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първи пласт – желатинът се разтваря в малко вода (6 с.л.), съгласно указанията на пакетчето, и се оставя да набъбне.

Ягодите се измиват и подреждат на дъното на форма за кекс. Ако желаете, можете да ги нарежете, но с цели е по-ефектно.

Водата и захарта слагате в подходящ съд на котлона. Течността трябва да се сгорещи, но да не завира! Маха се от котлона и към нея се прибавя желатинът, като се бърка, докато се разтопи. Изчаквате десетина минути да се охлади и внимателно изливате върху ягодите. Поставяте в хладилник, докато се желира (поне два часа).

Втори пласт – разтваряте пакетчетата желатин във вода (12 с.л.). В съд на котлона слагате млякото, сметаната и захарта. Когато се сгорещи (без да завира), се маха от огъня и се прибавят начупеният шоколад и желатинът.

Бърка се до разтопяване на шоколада. Изчаквате поне 20 мин да изстине сместа (за да не втечни долния пласт) и изливате върху ягодите.

Прибирате приготвената панакота в хладилник за поне четири часа, а най-добре за една нощ.

След това обръщате панакотата с ягоди в поднос.

Много лек и свеж десерт, подходящ за лятото.

Може да замените захарта с мед или подсладител.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *