НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- патица – 2 килограма
- кимион – 1/2 к.л.
- червен пипер – 1/2 к.л.
- черен пипер – 1/4 к.л.
- сол – 1/2 к.лъжичка
- олио – 2 с.л.
- кисело зеле – 1 голяма зелка
- вода – 2 к.ч. или бульон
- моркови – 2 бр.
- чесън – 4 скилидки
- дафинов лист – 3
- ориз – 1 к.ч.
- червен пипер – 1 с.л.
- черен пипер – 1 ч.л. на зърна
- кимион – 1 ч.л. на зърна
- бахар – 5 – 6 зърна
- олио – 4 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте добре патицата и я подсушете. След това я натрийте със смес от олио, червен и черен пипер, малко сол и кимион.
Сипете олиото в дълбок тиган. Запържете нарязаното кисело зеле и прибавете наситнените моркови. Щом се задушат, прибавете към сместа измития ориз и поръсете с червения пипер.
Добавете две чашки гореща вода/бульон и изчакайте да заври. Изключете котлона и оставете сместа да се охлади леко.
Напълнете патицата и зашийте отвора с конец. Прехвърлете пълнената патица в глинен съд, а останалата плънка разпределете около нея.
Пуснете и необелените скилидки чесън, зърната бахар, кимион, черен пипер и дафиновите листа. Сложете капака на гювеча и печете на 180 градуса около 90 минути.
След това махнете капака и печете още 15-тина минути. Така печената патица ще получи хубава коричка.
Сервирайте порции патица, като добавите от плънката.
Патицата с кисело зеле в глинен гювеч е много вкусна.